Čak dvije vinkovačke pekarske tvrtke među 10 najboljih po prihodima u Hrvatskoj!

FOTO: Ilustracija

Najvećih deset pekarskih tvrtki u prošloj je godini ostvarilo 485,9 milijuna eura prihoda što predstavlja rast od 21,6 posto, javlja tportal. Isti izvor navodi i to da su troškovi poslovanja rasli po još višim stopama pa su u konačnici rezultati poslovanja bili slabiji nego 2021. Ukupna dobit prije oporezivanja deset najvećih iznosi 7,3 milijuna eura što je 15,2 posto manje nego godinu ranije.

Vodeću poziciju na listi top 10 najvećih drži Mlinar s prihodom od 120,6 milijuna eura. Slijedi tvrtka Mlin i pekare iz Siska (119,1 milijuna eura), a treći je zagrebački Pan Pek (46,1 milijuna eura).

Zanimljivo, među deset pekarskih tvrtki po prihodu čak dvije su vinkovačke; poziciju broj 4 drži tvrtka Pekar Tomo s prihodom od 38,8 milijuna eura u 2021. godini, a na šestom mjestu je pekar  s prošlogodišnjim prihodom od 31,7 milijuna eura. Uz napomenu da je Pekar Tomo najvećim dijelom okrenut izvozu, a Pekar domaćem tržištu. Spomenute tvrtke vlasnički su povezane partnerskim odnosom Bosiljka Stanića (ne Tomića, kako pogrešno navodi spomenuti izvor) i Tomislava Radića