Čelni ljudi u županiji raspravljali o komarcima, afričkoj svinjskoj kugi te nedostatku liječnika

IZVOR: VSŽ

Danas je održana 9. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije na kojoj se raspravljalo o provođenju mjera dezinsekcije komaraca, nedostataku liječnika, pojavi afričke svinjske kuge te energetskoj obnovi obiteljskih kuća.

Imamo specifičnu godinu koja je izuzetno pogodna za razvoj populacije komaraca u ovim krajevima zbog velike količine vode. Larvicidno tretiranje moramo provoditi na vrijeme kako bi smanjili njihovo daljnje razmnožavanje, a cijeli proces mora biti planski odrađen, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i stručnjaka. Prvenstveno vremenski uvjeti trebaju biti pogodni jer u suprotnom bacamo novac, a svi znamo da tretiranja nisu jeftina ni jednostavna, prokomentirao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić dodavši kako su u dva navrata s razine Županije uputili dopise resornim ministarstvima tražeći financijsku pomoć.

IZVOR: VSŽ

O navedenom problemu sa stajališta struke govorila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić.

– Prisutnost velikog broja komaraca predstavlja, osim uznemiravanja, i javnozdravstveni problem. Nije samo problem u prijenosu zaraznih bolesti, problem je što ubodi komaraca mogu izazvati alergijske i lokalne reakcije na koži, pojačano češanje može dovesti do infekcije, a ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da komarci na neki način narušavaju i kvalitetu života. Sve je navedeno razlog zašto je nužna sustavna provedba suzbijanja komaraca, naročito na prostorima gdje postoje jako dobri uvjeti za rast, razmnožavanje i uzgoj komaraca, rekla je Krešić istaknuvši kako se problem ne može iskorijeniti već je potrebno brojnost komaraca staviti pod kontrolu, a to se može učiniti kontinuiranim larvicidnim tretiranjem komaraca, odnosno uništavanjem ličinki iz kojih se neće izleći odrasli komarci.

Nedostatak liječnika na razini primarne zdravstvene zaštite također je jedan od problema o kojemu se razgovaralo. Dovoljno ih ima u Županji i Vukovaru, dok u Vinkovcima nedostaje liječnika zbog odlaska na specijalizacije te porodiljni dopust.

Teško je pronaći liječnika koji će mijenjati kolegu na godinu ili dvije jer svi traže trajno rješenje za svoje radno mjesto. S druge strane imamo i trend odlaska liječničkog kadra u druge europske zemlje u kojima su primanja značajno veća, a samo zajedničkim naporom s jedinicama lokalne samouprave možemo stvoriti bolje uvjete za ostanak liječnika, istaknuo je župan.

IZVOR: VSŽ

Trenutno nam nedostaje 12 liječnika opće obiteljske medicine na razini cijele županije, ali i ginekologa, pedijatara i magistara farmacije. Problem posebno eskalira u ruralnim dijelovima naše županije u kojima u ovom trenutku ne postoje nositelji timova, odnosno nemaju liječnika koji bi pružili zdravstvenu zaštitu stanovnicima tih općina i gradova, dodao je pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Adamović.

Jedna od tema bila je i pojava afričke svinjske kuge na području županije. Trenutna situacija je dobra, od 1. srpnja nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze.

Ovo je zaista velik udarac na gospodarstvo nakon epidemije koronavirusa. Ministarstvo poljoprivrede nalaže da svi i dalje vode računa o propisanim biosigurnosnim mjerama, a zahtjev za namirenje oštećenika trebaju uputiti Ministarstvu nakon što veterinarska inspekcija zabilježi koliki je broj eutanaziranih svinja, o situaciji je izvijestila resorna pročelnica Magdalena Parat dodavši kako su u državnom proračunu osigurana određena financijska sredstva za nadoknadu štete, a hoće li ona biti dostatna znat će se tek nakon završetka epidemije.

Ukoliko za to bude potrebe, Županija će, ističe pročelnica, pronaći način kako pomoći svojim svinjogojcima čije je svinje izravno pogodila ova epidemija.

IZVOR: VSŽ

Razgovaralo se još i o županijskom natjecanju u oranju, Javnom pozivu za poticanje obnovljivih izvora energije pravnim osobama, energetskoj obnovi obiteljskih kuća te je predstavljena STEM radionica za djecu i odrasle.