Cibalia dobila licenciju za Prvu HNL, sad juriš na prema vrhu!

Komisija za licenciranje HNS-a „podignula je rampu” za Cibaliju koja je ispunila svih pet kriterija (infrastrukturni, administrativni, pravni, financijski i sportski) za nastup u Prvoj HNL u sljedećoj natjecateljskoj sezoni. Prevedeno, Cibalia je već u prvoj rundi postupka za licenciranje dobila papir koji joj omogućava nastup u elitnom hrvatskom nogometnom društvu sljedeće sezone. Pod uvjetom da trenutno desetoplasirana Cibalia ispuni (još i) rezultatski preduvjet, plasman na najmanje 3. mjesto.

– U svakom slučaju, ponosni smo i sretni, jer postupak licenciranja i ishođena licencija potvrdili su da Cibalia ide u dobrom smjeru. Ovo je kruna za sav trud i rad uložen u proteklom razdoblju. Treba znati kako se postupak licenciranja provodi po strogim kriterijima koji su svake godine sve zahtjevniji i za sve europske klubove pod UEFA-inom ingerencijom istovjetni. Dakle, Liverpool ili Cibalia, ista stvar. Klubovi uglavnom „padaju” na financijskom kriteriju, mi se u tom smislu pokrivamo onoliko koliko nam je dug pokrivač. E, sad kad smo ovo važno pitanje skinuli s dnevnoga reda, možemo se posvetiti terenu i na njemu pokušati nadomjestiti bodovni zaostatak za vrhom ljestvice, odnosno jednim od prva tri mjesta koja potencijalno vode u prvoligaško društvo. U igri je još 21 bod, ne predajemo se – kaže Cibalijina predsjednica Dea Lasić.

U Prvu HNL plasirat će se – pojasnimo ključne elemente – najbolje plasirani drugoligaš s licencijom, pod uvjetom da je plasiran na najmanje treće mjesto. Još jednostavnije; u viši rang ide prvak Druge HNL, ako ima licenciju. Ako je nema, ide drugoplasirani. Ako licenciju nema ni drugoplasirani, među prvoligaše će trećeplasirani. U slučaju da nijedan od tri prvoplasirana drugoligaša nema licenciju, Prvu HNL sljedeće sezone sačinjavat će devet klubova, iz Druge HNL neće nitko „gore”.

Uzgred, zahtjeve za prvoligaškom licencijom osim Cibalije pravovremeno su podnijeli još: Croatia, Dugopolje, HD, Inter, Opatija, Orijent, Rudeš, Sesvete. Cibalia za trenutno vodećim BSK-om (koji nije podnio zahtjev, pa automatski ispada „iz igre”) zaostaje devet bodova, od drugoplasiranog HD-a ima sedam bodova manje (i dvije utakmice više), no od trećeplasiranog Rudeša (uzgred, nedjeljnog gosta grada na Bosutu) Cibalia ima samo tri boda manje.