Cibalijina proljetna renesansa budi snove o napadu na 1. mjesto

Kako li je samo zrelo Cibalia odigrala prošle subote u Kranjčevićevoj ulici gdje druga momčad kluba koji se prošloga četvrtka poigrao sa slavnim i prebogatim Tottenhamom nije imala čak ni simbolične šanse za tzv. častan poraz! Cibalia je protiv Dinama II upisala rutinsku 2:0 pobjedu i tako nastavila dojmljivu seriju proljetnih uspjeha.

Cibalia je s tih 11 bodova osvojenih u pet ovogodišnjih susreta definitivno mahnula na pozdrav društvu koje će se boriti za ostanak u drugoligaškom društvu, u Genscherovoj 10b definitivno nema straha od opasne zone. Predobra je to momčad, ispostavlja se, da bi se o tome uopće razmišljalo.

A o napadu na vrh? E, o tome već možemo… Nakon pet proljetnih utakmica Cibalia se podignula do aktualnog 10. mjesta na ljestvici. Tek kao podsjetnik, prezimila je kao trinaesta. Istina, društvo iz nebeskoplave svlačionice i dalje je malo nisko, prenisko čak. Momčad je to vrijedna borbe za vrh, na kojem se i nalazi izoliramo li u pet posljednjih utakmica u kojima je momčad Petra Tomića najuspješniji akter Druge HNL s jedanaest osvojenih bodova (Međimurje 2:1, Inter 1:1, Kustošija 2:2, Opatija 2:0, Dinamo II 2:0) i kombiniranom gol-razlikom 9:4.

Brojevi ne lažu, govore više od tisuću riječi. Imaju se Tomić i njegovi za čime okrenuti, pravo na zadovoljstvo (im) je neupitno. Rezultati su to vrijedni poštovanja i uvažavanja, Cibalia u 2021. drma drugoligaškom scenom. Šteta zbog jeseni odrađene „u leru”, silno fale neki domaći bodovi…

Iza Cibalije na „ljestvici posljednjih pet kola”, koja inicira osmijehe u vinkovačkom taboru, smješteni su Sesvete i BSK s po devet bodova, Orijent, Osijek II, Dugopolje i Opatija s po osam, itd. Cibalijin trend je uzlaznog karaktera, nije nerealno uskoro očekivati Nebeskoplave u gornjem domu. Bila bi to dostojna nagrada za prikazano u nastavku prvenstva. Koji u Vinkovce dovodi Dugopolje s kojim će Cibalia – dok ostali drugoligaški akteri miruju zbog reprezentativne stanke – odraditi zaostali ogled iz 18. kola, neodigran 13. veljače zbog zaleđenog vinkovačkog terena.

Eventualna pobjeda nad Dugopoljem otvorila bi Cibaliji dobru perspektivu, čak i podgrijala nadu u malo sportsko čudo. Naime, s priželjkivana tri boda protiv dobrih, ali ne i nepobjedivih, Dugopoljaca momčad s Bosuta primaknula bi se vodećem Hrvatskom dragovoljcu na (samo) sedam bodova zaostatka! A do kraja sezone još je jedanaest utakmica. I čak 33 boda na stolu… Prilika je tu, treba ju barem pokušati iskoristiti i zapeti iz petnih žila. Isplati se!

Cibalia je, uzgred, podnijela pravodoban zahtjev za prvoligašku licenciju, postupak licenciranja je u tijeku. I navodno uopće nije nerealno da Komisija za licenciranje HNS-a uključi Cibaliji „zeleno na semaforu”. No, pitanje je postoji li realan interes vlasnika za napad na Prvu HNL.

A je li nerealno očekivati da Nebeskoplavi istope HD-ovu bodovnu prednost? Nipošto. U njihovim redovima, pokazale su to posljednje utakmice (a i neke jesenske, osobito ona protiv upravo HD-a, 6:0!) da u njihovim redovima ima i materijala, i potencijala, a svakako i kvalitete, tako da zaista ništa nije nemoguće. Osobito stoga što kipe od volje i želje za dokazivanjem. Mnogo toga u njihovim je nogama.

Svakim danom sve je manje sumnji i u trenera Petra Tomića. OK, nedostaje mu odgovarajuća stručna sprema, nema licenciju, ali ne manjka mu ni vizije, ni hrabrosti. Proljetni rezultati najkonkretniji su pokazatelj. Primijetit će netko da je taj isti trener s ovom ekipom prezimio smrzavajući se na 13. mjestu. Ali, u životu, pa i nogometu, ništa ne ide preko noći. Tomić je mlad i ambiciozan, potpuno angažiran, sustavno slaže „kockice”. Valjda će ih, nadaju se klupski simpatizeri, u subotu protiv Dugopolja uspjeti posložiti u pobjednički mozaik.