Čija baka još uvijek pravi pekmez od šipka?

FOTO: Helena Valentić

Lijepo i suho vrijeme, bez naznake kiše, mnogi će iskoristiti za branje plodova koje priroda nudi u ovo doba godine. Među takvim plodovima svakako se nalazi šipak (nar) koji se može naći u prirodi na rubu šuma, uz poljske puteve, na međama ili uz kanale.

Iako se plodovi šipka beru od početka rujna pa sve do studenog, prema iskustvu berača, najplodonosnije razdoblje je oko sredine mjeseca listopada kada su plodovi najkvalitetniji pa se teško može pogriješiti prigodom berbe. Šipak se bere dok plod nije do kraja sazrio i ima izraženu svijetlocrvenu boju, jer prezreli ili previše mekani plodovi nisu od velike koristi prilikom priprave pekmeza, marmelada, likera, sirupa ili čajeva.

To su osnovne namjene ovog ploda divlje ruže koji se koristio od najranijih početaka čovječanstva za prehranu, ali i zdravlje. Po berbi, potrebno je odmah odstraniti crnu kapicu sa šipka, uzdužno ga prerezati po odstraniti i sjemenke te je potom spreman za sušenje.

Čaj od šipka/nara, uz čaj od kamilice, svakako je najrašireniji u uporabi kod hrvatskog naroda. Naime, poznati je kako čaj od šipka pomaže kod pada imuniteta. Da biste pripravili domaći čaj, potrebno je ubrani šipak prethodno osušiti, a potom samljeti ili usitniti.

Izuzetno je popularan i pekmez od šipka koji iziskuje puno truda pa se sve rjeđe priprema kod kuće. U cijelom postupku pripreme pekmeza, izuzetno je bitno odstraniti sjemenke i pogotovo dlačice koje su, ukoliko ostanu u pekmezu, iritantnije nego zaostala kost u ribljim specijalitetima.

FOTO: Helena Valentić

No, do prije tridesetak godina, gotovo da nije bilo obitelji, pogotovo u seoskim domaćinstvima, koje nisu pripremale ovaj pekmez. Uostalom, kao što su pripremali sok od bazge. No, očitu su došla neka druga vremena…

Ukoliko se odlučite lijepo vrijeme iskoristiti za berbu šipka, imajte na umu i kako su ove godine gotovo sve biljke uranile s dozrijevanjem za dva do tri jedna od uobičajenih termina pa postoji velika mogućnost kako ćete se morati dobrano potruditi da uberete – idealne plodove.

Međutim, kako je su ove godine gotovo sve biljke ranije dozrele, velika je mogućnost da ćete se s istim problemom susresti ukoliko sad krenete u berbu šipka.