CIRKUS NA CESTAMA Prevozio auto koji je „visio”, oduzet kamion, zbog šajbe isključen iz prometa…

Prilikom nadzora prometa u ulici Vladimira Nazora u Jarmini policijski službenici zatekli su teretni automobil našičkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak iz Vrbice. U tovarnom prostoru prevozio je odjavljeni osobni automobil koji je bio nepravilno raspoređen, osiguran i pričvršćen, na način da je prednji dio vozila premašivao tovarni prostor („visio u zraku“) te istovremeno pomoću užeta vukao drugi neispravni i neregistrirani osobni automobil kojim je potpomognuto upravljao 32-godišnjak s područja Đakova. Također, otvorena stražnja stranica teretnog automobila zaklanjala je svjetlosno-signalne uređaje i registarsku pločicu na njemu.

Izvršenim nadzorom vozačima je utvrđeno više prometnih prekršaja: upravljanje neregistriranim vozilom, nepropisan prijevoz tereta, nepravilno označavanje vozila sigurnosnim trokutom, kojima su ugrožavali sigurnost drugih sudionika u prometu, zbog čega su im izdani prekršajni nalozi te su isključeni iz daljnjeg sudjelovanja u prometu.

Nadalje, u Starim Jankovcima zatečen je 38-godišnjak iz Ivankova koji je upravljao teretnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom, odnosno bez položenog vozačkog ispita. S obzirom da je višestruki počinitelj istih ili sličnih prometnih prekršaja, vozač je uhićen te doveden u Općinski sud u Vinkovcima radi provođenja žurnog prekršajnog postupka. Optužnim prijedlogom protiv vozača predloženo je izricanje kazne zatvora u trajanju do 60 dana ili novčane kazne u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna, kao i posebna mjera oduzimanja teretnog automobila, sukladno ovlastima iz članka 76.a Prekršajnog zakona, jer je oduzimanje nužno, s obzirom da postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja.

Također će se provesti i kriminalističko istraživanje protiv vlasnika vozila odnosno pravne i u njoj odgovorne osobe, koja je dopustila ili naredila da teretnim automobilom upravlja osoba za koju su mogli ili morali znati da nema položen vozački ispit.

I to nije sve; na cesti Vođinci-Retkovci policijski službenici su zatekli osobni automobil županjskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 29-godišnjak iz Vrbice. Pregledom vozila utvrđeno je da je prednje vjetrobransko staklo razbijeno te vidljivost iz unutrašnjosti vozila smanjena u velikoj mjeri, radi čega su vozač i vozilo upućeni u stanicu za tehnički pregled vozila. Tehničkim pregledom vozila obavljenim u stanici za tehnički pregled utvrđeno je više nedostataka na vozilu, koji su sukladno čl.12. stavku 3. i 4. Pravilnika o tehničkim pregledima vozila na cesti kategorizirani kao neispravnost većeg stupnja težine opasan. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 236. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna, dok je vozilo isključeno iz prometa i registarske pločice privremeno oduzete do otklanjanja utvrđenih neispravnosti.

S obzirom na navedene primjere grubog kršenja prometnih propisa, upozoravamo vozače i vlasnike vozila da:

– ne upravljaju odnosno ne odobravanju uporabu vozila koja nisu registrirana,

– je vuča neispravnih vozila dopuštena samo u iznimnim uvjetima registriranim vozilima sukladno Zakonu, a nikako neregistriranim vozilima, odnosno da u prometu na cesti smiju sudjelovati samo vozila koja su registrirana i imaju važeću prometnu dozvolu,

– vozila ne daju na upravljanje osobi koja nema pravo upravljati tom kategorijom.

Skrećemo pozornost da su policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci od početka primjene posljednje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog evidentiranih grubih kršenja prometnih propisa privremeno oduzeli ukupno 25 motornih vozila različitih kategorija. Nekoliko vozila su nakon pravomoćno okončanih prekršajnih postupaka trajno oduzeta u korist Republike Hrvatske, nekoliko je vozila vraćeno vlasnicima, dok su za ostala u tijeku žalbeni postupci pred nadležnim Visokim prekršajnim sudom Republike Hrvatske.