Crème de la crème hrvatskog folklora na Državnoj smotri

FOTO: Press Vinkovačke jeseni

Druga subota na Vinkovačkim jesenima već tradicionalno donosi bogat središnji, ali i popratni program. Još dva dana posjetitelji mogu svratiti na Slavonski sokak do 22 sata, ali i uživati u kvalitetnim vinima na Vinskom šoru i domaćoj atmosferi Bircuza.

Na glavnoj pozornici Vinkovačkih jeseni u središtu grada danas počinje prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, nakon koje posjetitelji, na istom mjestu, mogu pogledati reviju „Etno frizure svijeta” u organizaciji Kulturnog centra „Gatalinka” iz Vinkovaca.

Državna smotra izvornog hrvatskog folklora na Vinkovačkim jesenima okuplja KUD-ove, predstavnike svih hrvatskih županija i regija, ali i dijaspore, pobjednike međužupanijskih i regionalnih smotri folklora koji njeguju izvorni hrvatski folklor.

U 18 sati, Smotru otvara predstavnik Vukovarsko-srijemske županije KUU „Tomislav” Županja, a potom nastupa KUD „Branimir 888”, Muć Splitsko-dalmatinska, FKD „Primorska lijera” Dubrovačko primorje iz Dubrovačko-neretvanske županije, RKUD „Rudar” Raša Istarska županija, HSPD „Sljeme” Šestine predstavlja Grad Zagreb, KUU „Fortuna” Ražanac iz Zadarske županije, FD „Otočac” iz Otočca u Ličko-senjskoj, šibenska KU „Kolajnice” predstavnik Šibensko-kninske županije, KUD „Kvadrilja” Trogir, Splitsko-dalmatinska, HKUD „Zora”, Struge-Gorica, Čapljina iz BIH, „Karaševo” Rumunjska te završno KUD „Šokadija” iz Strizivojne u Osječko-baranjskoj županiji. Sutra će na glavnoj pozornici nastupiti još 19 folklornih skupina.

Tijekom dva dana u Vinkovcima se mogu vidjeti nastupi najboljih folklornih društava iz Hrvatske i dijaspore, koja njeguju izvorni hrvatski folklor. Već godinama, sustavno se potiču smotre gdje bi se folklorne skupine u konkurenciji izborile za nastup u Vinkovcima na Vinkovačkim jesenima. Osim toga, od 17 do 21 sat održat će se već dobro poznati Maraton lađa na Bosutu u organizaciji Vinkovačkih lađara koji su današnju utrku posvetili bolesnoj djevojčici Leoni Culek iz Cerića za koju je u tijeku prikupljanje novčanih sredstava za operaciju u Turskoj. Tradicionalni događaj na ovoj manifestaciji koja spaja kulturu, zabavu, ali i sport, najavljuje 250 sudionika iz cijele Hrvatske. Svjetlost fenjera u gradskom parku ne smijete zaobići. Ove je godine izloženo oko 50 fenjera, neki od njih stariji su od 100 godina, a glavna zamisao je pokazati rasvjetu kakva je nekada bila uz doček „fenjerdžije” Miroslava Kerna, predsjednika osječke udruge Svjetlost fenjera.

Lovci časte besplatnim čobancem i danas. Tamburaški sastav Slavonski vez na Sokaku je od 18 do 22, a svirkom Najboljih hrvatskih tamburaša do dugo u noć završit će drugi dan središnjeg vikenda manifestacije.