ČUVAR NEBESKOPLAVE MREŽE Kovačević: Nismo glavni kandidati za naslov, ali možemo napasti vrh!

Filip Kovačević za sobom je ostavio sezonu za pamćenje! Mladi vratar Cibalije sve što je dotaknuo pretvorio je u zlato; sjajnim obranama značajno je pridonio Cibalijinom ostanku u ligi, ali i ulasku juniorske momčadi u Prvu HNL!

No, ispočetka…

– Krenuo sam kao drugi vratar. Runje je bio u prednosti, a ja osuđen na strpljenje – prisjeća se 20-godišnji Osječanin prologa prošle sezone u kojoj mu je svanulo promjenom na klupi.

Dolaskom Darka Jozinovića umjesto Petra Tomića (o)svanuli su mu ljepši dani…

– Trener Jozinović odlučio se na promjenu golmana kako bi me bolje upoznao, vidio koliko mogu i vrijedim. Dobro je ispalo, povezali smo dvije domaće pobjede, na njih naslonili i bod osvojen u zadnjem jesenskom kolu u Zmijavcima. U te četiri utakmice dobro sam branio, što mi je na neki način bila i viza za ostanak u Cibaliji.

Roko Runje je post festum označen tehnološkim viškom, umjesto njega stigao je Vice Baždarić kojemu je Jozinović isprva namijenio jedinicu, a Kovačeviću ponovno mjesto u – čekaonici. Već viđeno…

– Baždarić je branio na Kantridi protiv Opatije i u Varaždinu, a ja sam opet strpljivo čekao šansu. Koju sam dočekao u trećem proljetnom kolu protiv Rudeša. I više ju nisam ispuštao.

Nanizao je dobre obrane, pa nije bilo razloga za novu promjenu među vratnicama.

– Sve je na kraju super završilo. Završili smo na 6. mjestu, iako je to optička varka budući da je na kraju o ostanku odlučivao ne bod-dva, nego gol-dva. Jako stresna sezona, u konačnici na klupi su se promijenila trojica trenera što dovoljno govori o količini proživljenog stresa.

Ta trojica su, utvrdimo gradivo, Petar Tomić, Darko Jozinović i Ivan Karaula

– Sva trojica prema meni su bili vrlo korektni, ne bih nikoga izdvajao. I svaki od njih je ponešto pridonio konačnom plasmanu. Trener Karaula je taj koji je završio posao na fantastičan način, smirio nas je svojim iskustvom u tih zadnjih pet-šest kola. Nije ništa komplicirao, jednostavno napravio nam je dobru atmosferu u kojoj je svatko od nas mogao biti na svom maksimumu ili blizu njega i na kraju smo napravili super posao.

Kod Tomića je Kovačević ipak branio, na kraju sezone kada je pozvan u ispomoć juniorskoj momčadi u kvalifikacijama za ulazak u Prvu HNL. Tomićevi juniori otišli su do kraja preko Zadra i Hrvatskog dragovoljca. Kovačević je u 90 minuta obje utakmice sačuvao mrežu čistom, a obranio je i jedan jedanaesterac u raspucavanju protiv HD-a.

– Sretan sam što sam pomogao juniorima u pohodu prema Prvoj HNL koja će biti odličan poligon za njihov razvoj, jer donosi kudikamo ozbiljnije utakmice od Regionalne lige koju igrali prošle sezone. Sretan sam i zbog kluba koji sada u Prvoj HNL ima i starije pionire, i kadete, i juniore.

Navijači u eliti sad još čekaju i seniore…

– Iskreno, imam dobar predosjećaj uoči ove sezone. Mislim da možemo napasti vrh. Ne kažem da smo glavni kandidati za naslov, jer se za to moraju poklopiti neke stvari, ali izvan svake je sumnje da možemo načiniti iskorak. Samo da nas ozljede opet ne sasijeku kao lani…

U novu sezonu, za razliku od prošle, Kovačević ulazi kao lovina. Uloga lovca namijenjena je Ivanu Križanoviću, mladom vrataru pristiglom iz zaprešićkog Intera.

– Kod golmana je specifična priča, među vratnice može samo jedan. Onaj drugi mora čekati. Nije to lako, poznat mi je taj osjećaj, ali ni nominalna uloga prvog vratara znači malo ili nimalo. Napraviš kiks ili dva i – ‘ajmo na klupu. I nek’ kolega naniže par dobrih utakmica, ostaneš zaleđen na klupi. O Križanoviću ne znam mnogo, popratio sam ga u par navrata. Ne opterećujem se, stvarno. Koncentriran sam na sebe i svoj rad, a zdrava konkurencija je uvijek dobrodošla.

Dobrodošao je, smatra Kovačević, i novi trener Tomislav Radotić.

– Poznajemo se jako dobro, surađivali smo u kadetima Osijeka. Vežu nas mnoge lijepe uspomene, a svakako najljepša je ona vezana uz osvajanje Kupa Hrvatske. Trener Radotić je radišan, pošten i pravedan, znam da nas očekuje težački rad, ali rad se na kraju uvijek isplati. Siguran sam da će iz nas izvući maksimum, što ovoj ekipi, koja još doduše nije do kraja definirana, donosi zavidnu konkurentnost na sceni Prve nogometne lige – zaključuje Filip Kovačević.