Dabro prihvaća Dekanićev izazov – javno sučeljavanje i to putem testa inteligencije!


S lijeva na desno: Fra Dalibor Stjepanović, fra Anto Tomas, Tihomir Lamešić i Josip Dabro

Damir Dekanić, HDZ-ov kandidat za župana vukovarsko-srijemskog prije, druge izborne runde pozvao je dojučerašnjeg stranačkog kolegu, aktualnog dožupana i protukandidata u utrci za župana, Josipa Dabru na javni test inteligencije. Tek kao podsjetnik, Dekanić je u prvom krugu dobio 28.014 glasova (38,58 posto), a Dabro 13.282 (18,29 posto).

– Iako su iz HDZ-ovog tabora najavljivali su premoćnu pobjedu u prvom krugu, Dekanić kažu kako nije nimalo razočaran jer oni su, kako moj protukandidat kaže za jedan dnevni list nacionalnog predznaka, računali na „odljev“ stanovnika pa da će im 28.000 glasova biti dovoljno za pobjedu u prvom krugu! Ovu izjavu treba pomno analizirati, posebice u kontekstu testiranja inteligencije, kako moje tako i stanovnika VSŽ. Dekanić, dakle, sugerira kako su on i njegov tim svjesni odseljavanja i kako im to ide u prilog, štoviše oni računaju na to jer svi koji su odselili zasigurno nisu HDZ-ovi glasači. Nadam se da će ljudi uočiti na koji način HDZ zapravo tretira ljude i kako su im naši sugrađani samo sredstvo postizanja osobnih partikularnih ciljeva – kaže Josip Dabro.

Hoćete li odazvati na javni test inteligencije, na što poziva protukandidat DD?

– Kao što sam već nebrojeno puta rekao, spreman sam na sučeljavanje u bilo kojem trenutku, kao i na javni test inteligencije koji predlažem da organiziramo u Vinkovcima, pred našim sugrađanima. Pod jednakim uvjetima, ispred stručne pratnje psihologa, odmjerit ćemo naš intelekt. Petak ujutro bi vjerujem bilo izvanredno vrijeme za testiranje, no ako moj protukandidat ima neko drugo mjesto i vrijeme drage volje ću se prilagoditi.

HDZ-ov kandidat Dekanić također primjećuje „kako vam je matematika loša i da je on apsolutni pobjednik u prvom krugu?”

– Upravo suprotno, čini mi se kako su njemu i njegovom timu loši i logika, i matematika. Možda u komociji vlastitog položaja nisu morali brusiti vještinu kritičkog promišljanja i logike pa im je svaki ostvareni rezultat apsolutan kao i njihove apsolutističke postavke. Olako shvaćanje općeg nezadovoljstva i protestnih glasova do sada im se nije obilo o glavu, ali sad bi moglo. Uljuljkani su u lažnu sigurnost svoje nedodirljive veličine, no povijest ne počinje Hrvatskom demokratskom zajednicom i s njom ne završava, a uči nas kako je najgore što možeš učiniti kada si na vlasti – zanemariti vlastiti narod. Narod je uvijek do sada kaznio despote.

Dabro se očitovao i po pitanju putnih naloga u BiH, suprotna strana proziva ga za potrošnju „ogromnog novca“ za tu stavku?

– Taj ogroman novac je točno 4.524.00 kn, to je ta ogromna cifra iz putnih naloga koju ću predočiti javnosti na uvid temeljem vjerodostojne dokumentacije. Putni nalozi o kojima ovdje govorimo izdani su za moj put u Posavinu i u Sarajevo gdje sam išao u posjet kardinalu Vinku Puljiću. Već godinama sustavno radim na opstojnosti hrvatske Crkve u Bosni i na poboljšanju položaja hrvatskog naroda okupljenog oko Crkve. Hrvatska ima ustavnu obvezu pomagati našim ljudima u BIH. Nemojmo zaboraviti ni odrednice Daytonskog sporazumu u tom kontekstu. Mene zanima, a vjerujem i hrvatsku javnost, što su Dekanić i Banožić napravili za hrvatski narod u BIH. Jesu li i oni putovali tamo kako bi se na licu mjesta upoznali s prilikama i neprilikama našeg naroda, jesu li proveli vrijeme s njima i saslušali njihove probleme i jesu li sudjelovali na ikakvom projektu po tom pitanju? Očekujem odgovor!