Dabro se u Vinkovcima sastao sa svinjogojcima: Sve moramo učiniti da spriječimo povratak kuge!

FOTO: Ivan Valentić

Kako je i obećao da će biti stalno na raspolaganju poljoprivrednicima, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro održao je danas u Vinkovcima sastanak sa svinjogojcima. Premda je događaj bio zatvoren za medije, kako se moglo čuti nakon sastanka glavna tema razgovora bila su pitanja vezana uz financijske i funkcionalne posljedice koje je prouzročila afrička svinjska kuga. Saslušavši probleme svinjogojaca, ministar Dabro u potpunosti se složio s njima kako administrativne procedure treba skratiti i ubrzati.

Cjelokupni paket mjera vezan uz pomoć svinjogojcima uključuje 50 milijuna eura, a mi smo poljoprivrednicima od toga već isplatili više od 35 milijuna eura. Mi sve moramo učiniti kako bi se oslobodili od afričke svinjske kuge, jer nažalost, u mnogom zemljama u okruženju ponovno se pojavila ova bolest. Stoga moramo sve učiniti da zaštitimo i sačuvamo ovaj prostor te ujedno i planirati povećanje stočnog fonda, između ostalog izjavio je Dabro za prisutne medije.

Kako se moglo čuti poljoprivrednici su tražili i sektorske natječaje za svinjogojce kako bi mogli biti konkurentniji na EU natječajima, ali i brže rješavanje pitanja oko državnog poljoprivrednog zemljišta s čijom zadnjom izmjenom Zakona poljoprivrednici nikako nisu zadovoljni.

Ići ćemo u novu izmjenu Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, ali i tražiti od gradova i općina, koji u naše ime upravljaju tom zemljom, da još brže i kvalitetnije pripremaju natječaje kako bi se raspoloživa zemlja stavila što prije u funkciju poljoprivredne proizvodnje, naglasio je Dabro.