Đakovačka planinarka Marija Kelava: Hrvatska je jedina zemlja u kojoj je više žena osvojilo Mt. Everest nego muškaraca

Večeras je (i) u Gradskom muzeju Vinkovci prigodno obilježen Međunarodni dan žena. Naime, Planinarsko društvo „Frankopan” i Općina Andrijaševci organizirali su gostovanje planinarke Marije Kelave koja je svojim dosezima pokazala i dokazala da žene u svim sferama života, uključujući i planinarenje, mogu i jesu rame uz rame s muškarcima. U planinarenju su u nas čak i uspješnije…

– Hrvatska je jedina zemlja u kojoj je više žena koje su se popele na Mount Everest nego muškaracaotkrila je zanimljivost Marija Kelava koja je ovom prigodom govorila o svojim planinarskim pothvatima, planinarenju kao načinu života.

Marija Kelava članica je Planinarskog društva „Đakovo”, a ovom prigodom predstavila je svoju treću ekspediciju od planiranih sedam, odnosno od planiranih osvajanja sedam najviših vrhova kontinenata. Nakon Elbrusa u Europi i Aconcague u Južnoj Americi, nedavni uspon na afrički Kilimanjaro je njezin treći veliki uspjeh.

Cilj njezina večerašnjeg gostovanja i zanimljivog izlaganja u Vinkovcima jest ukazivanje na ulogu i uspjeh žena u planinarstvu, kao i isticanje snage žena u životu općenito. Pokrovitelji događaja su Grad Vinkovci, Općina Andrijaševci i Turistička zajednica grada Vinkovaca.