Damir Dekanić, kandidat HDZ-a za župana VSŽ: Ne dvojim u pobjedu u prvom krugu, HDZ je pokazao da zna i može!

Lokalni izbori su tu, pred vratima. Građani će 16. svibnja (iz)birati onoga tko će ih sljedeće godine predvoditi na lokalnoj razini; općinskoj/gradskoj te županijskoj. U utrku za župana vukovarsko-srijemskog će i Damir Dekanić, kandidat Hrvatske demokratske zajednice koji je spremno stao pred diktafon našeg portala.

Vukovarsko-srijemska županija obiluje prirodnim bogatstvima i gospodarskim potencijalima, no kako ih maksimalno iskoristiti i kako žiteljima naše županije omogućiti kvalitetniji i bolji život, sigurna radna mjesta i priliku da ne odlaze iz nje?

– Vukovarsko-srijemska županija je jedna od onih s najvećim prirodnim potencijalima. Pritom mislim na zemlju, šume, vode, naftu i zemni plin. Problem je što ta prirodna bogatstva uvelike izvozimo kao sirovinu. Naime, propustili smo stvoriti mrežu prerađivačkih kapaciteta koji bi toj sirovini dali dodanu vrijednost. Plasman takvih, gotovih proizvoda, na globalno tržište jedan je od glavnih ciljeva koje sam si postavio u predstojećem mandatu. Uvjeren sam da u takvom pristupu leže rješenja koja jamče otvaranje novih radnih mjesta i povećanje prosječne plaće. To je plan kojim ćemo zaustaviti odlazak mladih ljudi, koje smo u konačnici kao društvo stipendirali i školovali, kako bi ostali tu i pomogli lokalnoj sredini da napreduje. K tome, ne namjeravam odustati ni od jedne dionice, niti od jednog plana koji stoji u Projektu Slavonija. Kroz taj su projekt u našu županiju već pristigla značajna sredstva tijekom prošlog i aktualnog mandata Vlade Andreja Plenkovića.

Može li mjerama koje donosi Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s Vladom RH zaustaviti iseljavanje i poboljšati već godinama prisutnu lošu demografsku sliku? Mlade obitelji žele posao, sigurnost i primanja koja su na razini prosječnih primanja na nacionalnoj razini. Kako im to omogućiti?

– Naravno da može. Županija je krovna institucija jedinica lokalne, regionalne i područne samouprave i u svom djelokrugu ima ovlasti koje joj omogućuju planiranje razvoja cijele regije. Tu govorimo o gospodarskim i infrastrukturnim projektima, ali i planiranju mreže zdravstvenih, obrazovnih  ustanova kao i onih socijalne skrbi. Županija u sklopu svog djelovanja vodi računa i podjednakom gospodarskom razvoju svih dijelova županije, a sve spomenuto koordinira sa Vladom RH. Zato uvijek ističem kako je ključno da birači prepoznaju važnost širom otvorenih komunikacijskih kanala na relaciji premijer-Vlada RH-župan-gradonačelnik-načelnik, jer je to jedina vertikala po kojoj financijska sredstva za realizaciju projekata mogu pristići u našu županiju.

Zašto je „SAD BITNO“?

– Sad je bitno, jer je vrijeme da se sadašnja situacija, u kojoj se naša županija hrva s problemima poput iseljavanja mladih i nedostatka radnih mjesta, konačno popravi. Sad je bitno, jer u predstojećem razdoblju u Hrvatsku pristižu znatna sredstva iz fondova EU i bilo bi nesmotreno i ludo propustiti takvu priliku za gospodarska i infrastrukturna ulaganja koja su ključ prosperiteta i boljitka ove regije u svakom pogledu. Sad je bitno, jer je vrijeme zaustaviti negativne trendove koji su prisutni u našoj županiji. Sad je bitno, jer 16. svibnja ne odlučujemo samo o svojoj sudbini, nego i o budućnosti naše djece. Imam plan i jasan program kako to ostvariti. Iza mene se, za razliku od kojekakvih zavisnih i nezavisnih lista, ne kriju razni interesni lobiji, nego čvrsta i dokazana državotvorna stranka, Hrvatska demokratska zajednica, koja jedina ima snage voditi hrvatsko društvo i državu u smjeru prosperiteta i razvoja.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, kako protječe predizborna kampanja?

– Ova je kampanja zbog pandemije koronavirusa po mnogočemu specifična, a odvija se uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera koje propisuje Nacionalni stožer.  Razlikuje se po dinamici, izostanku tradicionalnih druženja, po kojima su inače sve predizborne kampanje HDZ-a bile poznate, ali i po načinu komunikacije s biračima. Kako bismo očuvali zdravlje stanovništva, kampanja se uglavnom vodi medijski, a uglavnom izostaje osobni kontakt s biračima. Ipak, ne smatram to manjkavošću, dapače smatram to izazovom. Prema podacima koje mi stižu s terena zbog promjene načina kampanje nije pala ni podrška HDZ-ovim kandidatima, niti zainteresiranost birača za izlazak na biračka mjesta. To pokazuje i broj prikupljenih potpisa potpore. Prikupili smo 25.561 potpis koji nas čini apsolutnim rekorderima na razini Hrvatske i to ne samo po broju prikupljenih potpisa, nego i u postotku s obzirom na broj stanovnika po županijama. 

Kakva su Vaša očekivanja po pitanju izlaska birača na lokalne izbore? Stalno se naglašava kako je teško mlade ljude potaknuti na izlazak na birališta, kako nisu zainteresirani za politička zbivanja…

– Očekujem uobičajenu izlaznost, a možda čak i nešto veću, jer i broj potpisa potpore mojoj kandidaturi pokazuje kako birači prepoznaju važnost ovih izbora. To su, naime, izbori koji će direktno utjecati na živote ljudi u njihovoj lokalnoj zajednici. Kako bismo mlade ljude potaknuli na sudjelovanje u političkom životu zajednice nužno je uključiti ih u sve procese razvoja lokalnih sredina u kojima žive i rade. To je upravo ono o čemu ću posebno povesti računa. Savjetovanja županijskih pročelnika s građanima više neće biti mrtvo slovo na papiru i održavati će se na tjednoj bazi, jer to je prilika da županijski čelnici steknu uvid u probleme s kojima se građani susreću u svakodnevnom životu i da razmotre prijedloge rješenja. Program koji nudim biračima u glavnini je okrenut razvojnim programima i projektima, pa  ne smatram da mlađi birači neće biti zainteresirani za izlazak na glasovanje. Baš suprotno!

Koji bi Vam bio prvi potez nakon 16. svibnja, nakon eventualne pobjede u prvom krugu?

– S obzirom na tijek kampanje nimalo ne dvojim u pobjedu u prvom krugu,  a nakon pobjede prvo ću se pobrinuti za najugroženije skupine. Pritom prvenstveno mislim na potpore umirovljenicima koji u VSŽ imaju najniža primanja. Osigurat ću potpore u iznosu od 200 kuna mjesečno za sve umirovljenike s mirovinom ispod 1.200 kuna i to na način da im preko bonova VSŽ omogući  kupnju proizvoda od OPG-ova koji posluju na području naše županije, u njihovoj lokalnoj zajednici. Ovisno o proračunskim mogućnostima tu mjeru planiram proširiti i na umirovljenike s većim mirovinama, jer ona ima dvostruki učinak; osim umirovljenicima ona će uvelike pomoći i vlasnicima OPG-ova koji posluju u lokalnim sredinama. K tome, u najskorije vrijeme planiram formirati Ured za privlačenje investicija kroz čiji rad će se VSŽ otvoriti prema investitorima i građanima. Riječ je zapravo o „One stop spot“ uredu koji će poduzetnicima omogućiti da sve što trebaju prilikom otvaranja tvrtke ili obrta obave na jednom mjestu i u najkraćem roku.

Kao aktualni načelnik Općine Andrijaševci kako ocjenjujete dosadašnju suradnju s čelnicima jedinica lokalne samouprave na području županije i kakva je bila Vaša dosadašnja suradnja s aktualnim gradonačelnikom Vinkovaca i kandidatom za gradonačelnika Ivanom Bosančićem?

– Suradnja s aktualnim gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u VSŽ bila je izvrsna i do sada, pa ne vidim razloga da tako ne bude i ubuduće. Svima nam je u interesu samo jedno – dobrobit i prosperitet svih stanovnika Vukovarsko-srijemske županije i na tom putu ćemo i ustrajati. Konkretna suradnja s aktualnim i budućim gradonačelnikom Vinkovaca bila je izvrsna i takva će i ostati.

Koja je Vaša poruka biračima uoči lokalnih izbora?

– Pozivam sve birače da izađu na birališta, jer na ovim se izborima odlučuje o njihovoj budućnosti i načinu živote u sljedeće četiri godine. Ovi će izbori prevagnuti u korist ili na štetu svih nas. Zato je ključno birati mudro, birati znanje i rezultate. Važno je da birači daju povjerenje onima koji imaju jasne ciljeve i znaju kako ih ostvariti. Nemamo vremena bilo koga čekati da se uči vođenju županije. HDZ je već pokazao da zna i može. Nudim novu energiju, svoje znanje i iskustvo i bolju budućnost u svim sferama života županije.