DAN CRVENIH HALJINA Mladi vinkovačkog Crvenog križa educirali se o moždanom udaru

Ilustracija/PEXELS

U okviru redovnog termina, Klub Mladih Crvenog križa Vinkovci posebno se informirao o Danu crvenih haljina koji se obilježava svakog prvog petka u veljači. Riječ je o aktivnosti kroz koju se želi podići svijest o opasnosti od moždanog udara.

Mladi volonteri su tako naučili koji su to simptomi moždanog udara, kako pružiti prvu pomoć kod moždanog udara i na koje načine se možemo zaštititi, javljaju iz vinkovačkog Crvenog križa.

Moždani je udar treći vodeći uzrok smrti u žena te peti uzrok smrti u muškaraca. Od otprilike pet tisuća osoba koje svake godine u Hrvatskoj preminu od posljedica moždanog udara, gotovo tri tisuće su žene. Žene su također sklonije zanemarivanju simptoma bolesti, češće žive same i prije moždanog udara te su nakon moždanog udara češće smještene u institucije i imaju lošiji ishod nego muškarci.

Stoga je kod žena vrlo važno znati svoj rizik za razvoj moždanog udara, znati prepoznati simptome te na vrijeme započeti odgovarajuće mjere prevencije, ističu iz ove vinkovačke organizacije.

Glavni simptomi moždanog udara mogu se primijetiti kroz akronim GROM:

Govor

Razumijevanje

Oduzetost polovice tijela

Minute su važne!