DAN RUŽIČASTE VRPCE Mirjana Pešec: Prevencija je ključ borbe protiv raka dojke

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – Dan ružičaste vrpce. Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena, čak preko 80 % novooboljelih je starije od 50  godina, no od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, pa je važno da se već od najranije mladosti započne s redovitim pregledima grudi.

– Osnovni cilj obilježavanja Dana ružičaste vrpce je prevencija. Jer, prevencija je ključ borbe protiv ove zloćudne bolesti. Hrvatska se u Europskoj uniji nalazi pri vrhu po broju oboljelih žena, oko 3.000 godišnje, uz gotovo 700 žena koje nažalost izgube bitku.

Za sve njih danas puštamo u zrak ružičaste balone. Rak dojke je izlječiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi, stoga je naša intencija što je moguće veći broj naših sugrađana osvijestiti o važnosti prevencije – naglasila je Mirjana Pešec, predsjednica Kluba žena liječenih na dojci “Una” Vinkovci.

Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali znatno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježen je kod muškog spola.