Danas 10 zastupnika iz naše županije daje prisegu u Hrvatskom saboru!

IZVOR: Sabor RH

„Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak, te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske“, tekst je svečane prisege kojim će 151 saborski zastupnik službeno postati dio 11. saziva Hrvatskog sabora.

Iz Vukovarsko-srijemske županije, u Saboru će tako danas prisegnuti Ivan Bosančić, Nikola Mažar (HDZ), Mario Milinković (SDP), Ivan Penava i Josip Dabro (DP), Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) te Dragana Jeckov (SDSS, birana u XII. Izbornoj jedinici) i Zvonsko Milas (HDZ, izabran u XI. Izbornoj jedinici). Vukovarsko-srijemska županija dala je još dvojicu saborskih zastupnika iz redova Domovinskog pokreta koji su bili u drugim izbornim jedinicama. Riječ je o Stipi Mlinariću (X. izborna) te Tomislavu Josiću (II. izborna).

Iz V. izborne jedinice izravno je u Sabor izabran i SDP-ov Predrag Fred Matić, ali on se odrekao svog mandata zbog Europskog parlamenta. Premda se očekivalo kako će da u saborskim klupama naslijediti Vukovarka Biljana Gaća, predsjednik stranke Peđa Grbin je drugačije odlučio nakon čega su jučer padale ostavke u vukovarskom dijelu Partije.

Ukoliko se ostvare najave kako će u Vladu RH ići Josip Dabro, jasno je kako bi i on već sutra (ako se sutra imenuje nova Vlada) mogao dobiti svoju zamjenu u saborskim klupama.

Nakon formalno-pravne procedure konstituiranja Sabora, već danas novi zastupnici trebali bi donijeti svoj prvi zakon. Riječ je o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava, a što je preduvjeti za predstavljanje Vlade i glasovanju o povjerenju. Inače, Zakon stupa na snagu nakon što ga potpiše predsjednik Zoran Milanović.