Danas je Pepelnica, jedan od dva dana u godini kada je obavezan post i nemrs

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, prvi dan Korizme. Za katoličke vjernike ovo predstavlja vrijeme od 40 dana (bez nedjelja!)

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje korizma, vrijeme pripreme za najveći kršćanski blagdan – Uskrs! Obilježje pepelnice je, uz posipanje pepelom dobivenog od spaljenih grančica od prošlogodišnje Cvjetnice, svakako i obavezna post i nemrs.

Naime, uz Veliki petak, Crkva je pepelnicu proglasila zapovijedanim postom i nemrsom. Pod post se podrazumijeva kako će se vjernik najesti jednom do sita u danu, dok nemrs znači ne jesti meso taj dan. Osim mesa, obično se ne jedu ni mlijeko, mliječni proizvodi, ali ni jaja. Misao koju Crkva ovime želi poslati jest biti umjeren u hrani, ali i spremnost na žrtvu i odricanje.

Post je obveza za sve vjernike od navršene 18. do započete 60. godine, a nemrs se, u sve petke, tiče svih koji su navršili 14 godina života u sve petke, pogotovo korizmene, osim onda kada na taj dan padne svetkovina.

Postoje naravno i iznimke. Post i nemrs ne obvezuju bolesnike, trudnice, dojilje, putnike ili oni kojima je zbog trenutačnih okolnosti u kojima se nalaze teško postiti i ne mrsiti.