Danas je Svjetski dan voda – „Cijenite vodu”!

Danas je Svjetski dan voda, dan koji ukazuje na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima, dan koji podiže svijest o tome da preko dvije milijarde ljudi nema pristup sigurnoj vodi. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine. Tema na koju se stavlja naglasak u obilježavanju tog dana svake godine se mijenja, a ove godine obilježava se pod sloganom „Cijenite vodu”.

Zbog ekonomskog razvoja i rastuće globalne populacije sve je veća potražnja za vodom i sve se više taj prirodni resurs iskorištava. Slogan „Cijenite vodu” ujedno je i poruka da način na koji vrednujemo i cijenimo vodu određuje i način upravljanja vodom, tim nezamjenjivim resursom.

Iz Hrvatskih voda pozivaju građane da uz nekoliko pitanja razmisle o tome što im voda znači; zašto im je važna, kakvu ulogu igra u njihovom domu u na radnom mjestu, kakva joj je uloga u kulturnim običajima? Kakvu će ulogu voda igrati u vašoj budućnosti? Za što najčešće koristite vodu? Što vam uopće znači voda? Bez sveobuhvatnog razumijevanja prave, višedimenzionalne vrijednosti vode, nećemo moći zaštititi taj kritični resurs u korist svih, poručuju iz Hrvatskih voda.