Danas započeo popis stanovništa, u dvije faze, potpuno digitalno!

Danas je pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske” započeo popis stanovništva, kućanstava i stanova koje će biti (po)trajati do 17. listopada. Bit će provedeno u dvije faze; u prvoj – koja traje do 26.rujna – građaeni se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani. U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, na teren će popisivači koji će zabilježiti sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Građani će u prvoj fazi, samopopisivanjem, moći popuniti upitnik sa 60-ak pitanja o svom stanu i kućanstvu na koja odgovara samo jedna osoba iz kućanstva. Popisivači na terenu zaduženi su za određene popisne krugove, a jedna osoba može joj dati vlastite podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva. Ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu, jer svrha popisa nije popisivanje svih državljana neke države u svijetu, nego popisivanje stanovništva koje živi u državi prema strogo određenim međunarodnim definicijama.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

U provedbi popisa bit će angažirano oko 8.000 popisivača, 1.100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažirano gotovo 10.000 osoba. Prvi rezultati popisivanja bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja.