Dario Novoselac, mladi stočar iz Strošinaca: Potporom županije proširit ću stado ovaca, to mi znači sve!

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić potpisao je danas s poljoprivrednicima Ugovore o dodjeli potpore male vrijednosti u poljoprivredi u 2021. godini temeljem Uredbe de minimis u okviru Programa potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2021.-2023.godine.

Riječ je o potporama koje se dodjeljuju u primarnoj proizvodnji i odnose se na četiri mjere:

* Promocija i uvođenje profitabilnijeg načina proizvodnje;

* Potpora mladim poljoprivrednicima;

* Unapređenje genetskog potencijala u stočarstvu;

* Sufinanciranje analize tla za višegodišnje nasade i povrtlarstvo.

Potpore za ruralni razvoj odnose se na sufinanciranje izrade tehničke dokumentacije za izgradnju/rekonstrukciju objekta za preradu poljoprivrednih proizvoda i uvođenje HACCP.

– Prijave su bodovane, a cilj je bio omogućiti poljoprivrednicima i stočarima, posebice mladima koji su tek krenuli s proizvodnjom, postizanje profitabilnije proizvodnje – naglasio je Dekanić.

Ove godine potpore su, kaže, dodijeljene temeljem postupka bodovanja do iznosa koji je bio predviđen u tu svrhu, no to ne znači da oni koji su bili ispod crte trebaju biti obeshrabreni ili destimulirani.

– Pozivam ih da sljedeće godine ponovo „gledaju prema Županiji“ jer će sredstva za potpore biti daleko izdašnija. Svima nam je cilj naše poljoprivrednike i vlasnike OPG-ova dovesti u situaciju da na tržištu budu konkurentni i inovativni – poručio je župan.

Poljoprivrednici su kazali kako im ove potpore puno znače jer će time dodatno unaprijediti svoju proizvodnju.

– Potporu ću iskoristiti za povećanje stada ovaca te da za oplemenjivanjem krvnog srodstva, pa mi stoga ova mjera znači sve – rekao je jedan od potpisnika ugovora Dario Novoselac iz Strošinaca koji se posvetio poljoprivredi i stočarstvu.