Darko Pervan novi kupac Spačve?

Švedski poduzetnik i inovator hrvatskog porijekla Darko Pervan koji je izumio klik spajanja podnih obloga od drva, laminata i plastike, veliki je investitor u Hrvatsku, ali i Vukovarsko-srijemsku županiju. Njegova tvrtka “Valinge Innovation AB” vodeća je tvrtka za istraživanje i razvoj u svijetu u industriji namještaja i podova s čak 2500 patenata registriranih i implementiranih na tržištima širom svijeta, piše danas Slobodna Dalmacija za koju je intervju dao Stjepan Vojinić, direktor tvrtke „Bjelin“ koja je u vlasništvu Pervana.

Tvrtka Bjelin je trenutno pozicionirana u Otoku te zapošljava 180 radnika, dok ukupno u Hrvatskoj, kroz sve firme, imaju 850 zaposlenih. Do sada je Darko Pervan uložio u Hrvatsku preko 1,6 milijardi kuna, a upravo je u Otoku započela izgradnja nove hale površine 4 tisuće kvadrata ukupne vrijednosti 3 milijuna eura.

U velikom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, Stjepan Vojinić, na konkretno pitanje uz vinkovačku Spačvu odgovorio je sljedeće:

Zanimaju nas akvizicije. Mi smo i napravili do sada jedne od najvećih akvizicija, međutim, naša budućnost je zasnovana na potencijalu novih proizvoda. Svaka kriza i svaka recesija zapravo daju prigodu ponuditi tržištu nove stvari, nove proizvode, inovacije, nove ideje. Osobno smatram da je naš potencijal puno veći nego što nekome uopće možemo u Hrvatskoj objasniti i predočiti. Također, potencijal drvoprerađivačke industrije je ogroman. Dojma sam da to baš kod nas ne vide i da je drvoprerađivačka industrija na neki način stavljena po strani. Nosi etiketu da je to industrija u kojoj netko samo izvozi trupce.“ – odgovor je Slobodnoj Dalmaciji.

Podsjetimo, tijekom listopada Drvna industrija Spačva iz Vinkovaca zaprimila je dopis fonda Quaestus Private Equity kapital II, vlasnika 75,81 posto Spačve, u kojem se navodi kako su poduzete radnje oko izlaska iz vlasništva ove tvrtke.

Quaestus Private Equity kapital II, navodno do kraja veljače 2021. godine, treba pronaći novog investitora u Spačvu.