Darovne kartice za 37 mališana u udomiteljskim obiteljima

Već po tradiciji u ove blagdanske dane prigodne darove Grada Vinkovaca dobila su u djeca iz udomiteljskih obitelji; posrijedi je 37 darovnih kartica za isto toliko mališana. Gradski Upravni odjel društvenih djelatnosti ovaj program provodi sukladno Odluci o socijalnoj skrbi, a na osnovu evidencije Centra za socijalnu skrb Vinkovci i u suradnji s Centrom.

– Svako dijete treba i zaslužuje dom, toplo obiteljsko okruženje i osjećaj sigurnosti, što u udomiteljskim obiteljima djeci pružaju udomitelji. Oni nesebično daju sebe kako bi im pružili sve uvjete za kvalitetno odrastanje, ali i socijalni i emocionalni razvoj. Uz zahvalu udomiteljima na svemu što čine te kako bi djeci božićne blagdane učinili što ljepšima, ponovno smo i ove godine osigurali poklone koji su im uručeni prije Božića – objašnjava pročelnica Andrea Vinković.

U Vinkovcima je 37-ero djece smješteno u 12 udomiteljskih obitelji koje su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb Vinkovci, a Grad Vinkovci udomiteljima pomaže i na način da im u potpunosti financira smještaj djece u vrtićima. U Vinkovcima od veljače djeluje i Udruga udomitelja djece „Cibale“ u kojoj su već četiri mjeseca nakon početka rada zaslužili nagradu „Udomitelj godine“. Naime, predsjednica udruge Gordana Štrbo našla se u društvu pet udomiteljica iz cijele Hrvatske kojima je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u lipnju dodijelio ovu prestižnu nagradu.

– Kroz ovo početno vrijeme rada Udruge vidljivo je da smo djelovali na svim područjima, kako na raznim edukacijama, tako i na osvješćivanju i senzibiliziranju javnosti o spoznaji što znači biti udomitelj te kolika je zapravo potreba za udomiteljima. U prosincu smo kroz ideju o Baki Evi, koja je oživjela i donijela božićni duh prošlih vremena, vidjeli da smo jako dobro prihvaćeni. Često naglašavam kako djeca trebaju pomoć zajednice svih 365 dana u godini i nije dugo trebalo da se ta moja rečenica pretvori u djelo. Od osnutka naše udruge, uz pomoć lokalnih poduzetnika i građana, ali i veliku podršku i potporu koja dolazi od strane Grada Vinkovaca i gradonačelnika Bosančića koji je zaista uvijek imao sluha za naše potrebe, uspjeli smo napraviti mnogo toga – napominje Gordana Štrbo.

Nije tajna, dodaje, kako je udomitelja sve manje i želja im je da se u tom pogledu ipak nešto pomakne na bolje.

U tome imamo pomoć lokalne zajednice i to na nekoliko načina; kroz izravnu pomoć udruzi, kroz financiranje vrtića, kroz odlazak na ljetovanje pa sve do darova za blagdane već nekoliko godina zaredom. Malo gradova se može pohvaliti ovakvom udrugom, ali i malo udomiteljskih udruga u Hrvatskoj se može pohvaliti ovakvom podrškom Grada koja će iz godine u godinu vjerujem biti još bolja. Na to nas upućuje činjenica kako je gradonačelnik naglasio da želi biti stalno upućen u problematiku vezanu uz udomiteljstvo, sa željom da nam pomogne koliko god je to moguće – zaključila je Štrbo.

Inače, upravo ovih dana je izašao i spot koji govori o udomiteljstvu, nastao u suradnji Centra za socijalnu skrb Vinkovci i Udruge udomitelja djece „Cibale“, napravljen kako bi zajedno pokušali doprijeti do ljudi te ih pozvati da postanu udomitelji.