Dasović (Večernji list): Škoti su nam već smijenili dvojicu izbornika, vrijeme je da im počnemo vraćati dugove!

Zasad nastup hrvatske nogometne reprezentacije na ovom Euru ne zaslužuje prolaznu ocjenu. Bod iz dvije utakmice, nije baš u skladu s reputacijom aktualnog svjetskog doprvaka. No, večeras u 21 sat izabranicima izbornika Zlatka Dalića na „popravnom ispitu” pruža se prigoda za popravak dojma i – što je još važnije – rezultata koji bi donio prolazak u osminu finala. Protivnik je Škotska (bez ponajboljeg igrača Billyja Gilmoura koji je jučer dobio pozitivan nalaz na koronavirus!), utakmica na Hampden Parku u Glasgowu počinje u 21 sat po hrvatskom vremenu, a kombinacija je „mali milijun”. Međutim, ono što je najvažnije – Hrvatskoj pobjeda donosi prolazak u sljedeću rundu. No, Škotska također želi trijumf i ulaznicu u društvo 16 najboljih na kontinentalnoj smotri.

Sportski novinar Večernjeg lista Tomislav Dasović u razgovoru za naš portal nije se bavio matematikom i kalkulacijama, ali jest nekim zanimljivostima vezanim uz večerašnjeg suparnika te mogućim posljedicama po status izbornika Zlatka Dalića u slučaju da večeras s Wembleya u Hrvatsku stignu loše vijesti…

– Scott Brown, James Forrest, Liam Bridcutt, Danny Fox, Lee Wallace, Gary Caldwell. Ova imena vjerojatno vašim čitateljima sada ne znače ništa, pa ćemo ih podsjetiti. Svi oni u lipnju 2013. godine bili su standardni škotski reprezentativci koji su iz različitih razloga bili otkazali svome izborniku Strachanu uoči utakmice s Hrvatskom u Zagrebu. To je kao da danas Daliću otkažu Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić, Kovačić i Perišić. I, podsjećamo, Škoti su bez šestorice standardnih igrača te tople lipanjske večeri šokirali Hrvate u Maksimiru s 1:0. Namjerno evociramo ovu utakmicu upozoravajući kako jedan zaraženi Billy Gilmour nikako ne može biti hendikep za Škote, te kako Hrvatska itekako ima razloga respektirati današnjeg suparnika. Nema te nevolje koju Škoti ne mogu prevladati, niti suparnika pred kojim će kleknuti bez nadljudske borbe – smatra Dasović.

Mnogo je upitnika oko ove utakmice, a jedan od njih glasi; je li ovo, u slučaju neuspjeha, posljednji nastup Luke Modrića i Zlatka Dalića u reprezentaciji?

– Posebno intrigira pozicija izbornika, budući da su Škoti već smijenili dvojicu naših šefova reprezentacije; 2000. godine Blaževića i 2013. godine Štimca. Ta doza fatalizma čak je pomalo i poželjna, jer ona može dodatno mobilizirati i galvanizirati reprezentativce i natjerati ih da se za uspjeh u Glasgowu potroše preko svojih krajnjih granica. Međutim, ni Dalićev, ni eventualni Modrićev oproštaj, koje naravno ne zazivamo i ne priželjkujemo, ne treba promatrati kao početak kataklizme. To je samo neizbježan dio procesa rekonstrukcije reprezentacije koji se kad-tad mora dogoditi, i ako će se već dogoditi, bolje je da se dogodi što prije, na početku kvalifikacijskog ciklusa. No, neka nama za sada još poneka doza Zlatka i Luke, imaju oni još što za reći.

Toliko vjerujete u prolazak u osminu finala?

– Da, uvjeren sam da nadahnuće naših reprezentativaca u odlučujućim utakmicama, njihova klasa može prelomiti svakoga suparnika, a kako ne bi tek 44. reprezentaciju svjetskoga poretka. A zaslužio je i Zlatko Dalić malo više povjerenja, kao izbornik koji je s Hrvatskom u službenim natjecanjima srušio čak tri bivša svjetska prvaka, Argentinu, Englesku i Španjolsku. Ima tu i nekih tradicija koje valja srušiti. Naime, na prethodnih deset velikih natjecanja Hrvatska je u čak šest navrata bila poražena u trećoj utakmici u skupini, a pobijedila je samo tri puta. U posljednjih pet puta, kada nije pobijedila u toj trećoj utakmici, bila je eliminirana. I u pet dosadašnjih susreta sa Škotima nikada još nije slavila. Ovo je naš prvi međusobni susret na velikom natjecanju i doista je vrijeme da na upečatljiv način Škotima vratimo dugove, pa i pomalo zastrašimo sljedećeg suparnika – zaključuje Tomislav Dasović.