Davor Mladina: Otišao je najveći svih vremena!

PIŠE: Damir Begović

Svjetski nogometni velikan Diego Armando Maradona preminuo je danas u dobi od 60 godina u svom domu u San Andresu, na periferiji Buenos Airesa. Smrt nogometne legende potvrdio je Maradonin dugogodišnji agent Matias Morla, a njegov glasnogovornik Sebastian Sanchi izjavio je da Maradona preminuo od srčanog udara i to dva tjedna nakon što je otpušten iz bolnice u Buenos Airesu nakon operativnog zahvata na mozgu.

Maradona je tijekom dva desetljeća igračke karijere očaravajućim stilom igre bacao u trans ljubitelje nogometa diljem svijeta, a autorski je potpisao i jedan od najpoznatijih trenutaka u povijesti sporta. U četvrtfinalnoj utakmici Svjetskoga prvenstva 1986. godine u Meksiku Maradona je protiv Engleske (2:0) postigao oba pogotka, a prvi je zabio rukom (”Bila je to Božja ruka”, izjavio je nakon utakmice)! Drugi pogodak također je postigao na spektakularan način, nakon što se s centra igrališta sjurio prema suparničkom golu, predriblao sve što mu se našlo na putu i na kraju rutinski matirao Petera Shiltona. Maradona je kasnije Argentince odveo do kraja, u finalu je pala i Njemačka (3:2)! Nedavno, uoči svog 60. rođendana (inače, rođen je 30. listopada 1960. godine), Maradona je za France Football izjavio:

”San mi je postići još jedan pogodak Englezima, ovaj put desnom rukom!”

Cijeli nogometni svijet tuguje za Maradonom, kao i bivši strateg Cibalije Davor Mladina, jedini hrvatski stručnjak koji je imao prigodu kao trener sučeliti se s nogometnim genijalcem čija trenerska karijera nije bila ni približno uspješna kao igračka.

– U 2. ligi Ujedinjenih Arapskih Emirata prije tri godine vodio sam Al-Khaim, a Maradona je bio trener Al-Fujairaha. Pobijedio me 2:0, ali me i osvojio pristupačnošću. Nakon utakmice porazgovarali smo desetak minuta, naš susret je zabilježen i zajedničkom fotografijom. Fino smo se i nasmijali kada sam ga upitao zna li da nas dvojica imamo nešto zajedničko. ”Što?”, upita on. ”Pa, inicijale!”.

Za Mladinu nikakve dvojbe nema:

– Otišao je najveći svih vremena!

Mnogi poklonici nogometne igre složit će se s tom tvrdnjom…

Maradona i Davor Mladina nakon utakmice njihovih tadašnjih klubova u UAE, FOTO: privatna arhiva Davora Mladine