Dekanić: Hrvatski generali mogu biti onaj odlučujući faktor u ujedinjenju našega društva

IZVOR: Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić primio je danas u maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora. Tom prigodom održan je i radni sastanak na temu osnivanja Ogranka HGZ-a za Slavoniju, Baranju i Srijem.

– Važna nam je suradnja sa županom Dekanićem, jer on pokriva veliki dio posebice kada su u pitanju braniteljske udruge na ovom području – rekao je Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora uoči sastanka.

Krešić je pojasnio kako HGZ u današnje vrijeme želi živjeti s narodom, braniteljima i mladima te dati doprinos razvoju ovog kraja.

– Doprinos smo dali u Domovinskom ratu, no u miru moramo biti uz mlade, te svjedočiti budućnosti na ovom prostoru, ali i osigurati da oni i njihove obitelji imaju gdje živjeti i raditi – poručio je Krešić.

Dekanić je uz pozdrav dobrodošlice i pripadajuću zahvalu na dolasku članovima HGZ-a naglasio „da su hrvatski generali su zasigurno oni od kojih svi imamo što naučiti, jer oni su podnijeli najveći teret u stvaranju hrvatske države i izložili svoje živote tijekom Domovinskog rata”.

– Danas je neko drugo vrijeme, no to ne znači da oni ne mogu biti i ona „sol” društva, odnosno kritika koja nam je svakako potrebna, ali i onaj odlučujući faktor u vrijeme kada smo na puno polja jako razjedinjeni – naglasio je Dekanić uz napomenu kako nas takva situacija ne može odvesti u dobrom smjeru te smatra da generali opet mogu biti onaj odlučujući faktor u ujedinjenju društva u cjelini.

– Na sastanku ćemo pokrenuti niz tema poput onih o problemima hrvatskih branitelja i sve ono što muči braniteljsku populaciju – pojasnio je Dekanić.

Poručio je Dekanić i kako je njemu jedna od najbitnijih tema pronalazak nestalih, jer nažalost oni koji ih traže polako nestaju i ukoliko se nešto ne učini sada, ukoliko generali ne budu inzistirali na razjašnjenju tog pitanja, nikada nećemo saznati njihovu sudbinu.

– To je ono što nikada ne smijemo dozvoliti jer nam budući naraštaji to neće oprostiti – zaključio je Dekanić.

U okviru posjeta izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora i Vukovarsko-srijemska županija su položili  vijence poginulim braniteljima na Memorijalnom groblju u Vukovaru te su posjetili i Vukovarski vodotoranj.