Dekanić: Iskustva Velikopoljskog vojvodstva mogu nam pomoći; od izgradnje željeznica do prerade proizvoda

Župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić i predsjednik Županijske skupštine VSŽ Dražen Milinković sastali su se danas s izaslanstvom Velikopoljskog vojvodstva koje je predvodio Jaroslav Maciejewski, zamjenik predsjednika Parlamenta Velikopoljskog vojvodstva. Tema? Međunarodna suradnja i obilježavanje desete godišnjice kontinuiranog prijateljstva.

– Težište mora biti gospodarstvo i povezivanje gospodarstvenika. Njihova iskustva mogu nam pomoći; od izgradnje cesta i željeznica, prehrambene industrije, pa prerade proizvoda u čemu su zauzeli golem dio europskog tržišta – rekao je župan Dekanić.

Predsjednik Županijske skupštine VSŽ Milinković primijetio je Hrvatska i Poljska imaju mnogo zajedničkih nazivnika, ali i kako dijele neke zajedničke probleme:

– Primjerice, istovjetan nam je problem ruralnog razvoja, kao i odlazak mladih ljudi, tako da smo jednako usmjereni na zadržavanje mladih na našim područjima. Također, štošta možemo naučiti iz njihovih iskustava u povlačenju sredstava iz EU fondova, pogotovo u kontekstu prometne infrastrukture, odnosno željezničke infrastrukture. To nam je vrlo interesantno, osobito u kontekstu dovršetka obnove pruge Vinkovci – Zagreb – napomenuo je Milinković.

Zabilježili smo i nekoliko rečenica današnjega gosta:

– Iza nas je deset godina dobre suradnje koju želimo nastaviti i razvijati na poljima od zajedničkog interesa. Primjerice, poljoprivreda nam je zajednička tema – podvukao je Maciejewski.