Dekanić: Moramo biti koordinirani i spremni za potencijalnu eskalaciju izbjegličke krize

Eskalacija izbjegličke krize koja je sve izglednija, a uzrokovana je ratom u Ukrajini, bila je tema koja je dominirala 4. sjednicom Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije. Zasad na području Vukovarsko-srijemske županije nije smješten veliki broj izbjeglica, na današnji dan (nj)ih je 34-ero. Ali…

Ne želimo djelovati stihijski, nego se želimo pripremiti na sve moguće scenarije. Zato su današnjoj sjednici uz gradonačelnike i načelnike općina nazočili i načelnik PU vukovarsko-srijemske, predstavnici Crvenog križa, hitnih službi, Civilne zaštite…, a sve kako bismo bili koordinirani, da se zna tko što u određenom trenutku radi i u konačnici koliki su nam kapaciteti. Iz gradova i općina pristigla je informacija o mogućnostima privatnom smještaja koja ohrabruje, a na raspolaganju su nam i kapaciteti ugostiteljskih objekata, no njih ćemo nastojati ne koristi previše – rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Osim toga, na današnoj sjednici iskomunicirane su još neke aktualne teme vezane uz fondove Europske unije i mjere koje će u nadolazećem razdoblju biti raspisane.

Riječi je bilo i o prijedlogu Odluke o mjerama poticanja poduzetništva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, o čemu je izvijestila Marija Budimir, v. d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj.

– Javni poziv će biti raspisan nakon sjednice Županijske skupštine, budući da se radi o prijedlogu iznosa od 2,5 milijuna kuna za poduzetnike Vukovarsko-srijemske županije. Minimalni iznos koji će biti moguće ostvariti je 10 tisuća kuna, a maksimalni 50 tisuća kuna. Iznos sufinanciranja poduzetnika bio bi 30%, što znači da VSŽ za potporu daje 70%. Pritom su prihvatljivi svi računi koji se odnose na ovu godinu, programi koje su zamislili i koji će pomoći razvoju poduzetništva naše županije – naglasila je Budimir, uz napomenu da će javni poziv biti objavljen na stranicama Vukovarsko-srijemske županije.