Dekanić: Nakon oluje nismo reagirali dobro, nego vrhunski! Zvali su i iz Grada Zagreba…

Dnevni red 20. sjednice Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije pod rednim brojem 1 sadržavao je Odluku o konvalidaciji odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica olujnih nevremena koji su 19. i 21. srpnja na području VSŽ nanijele višemilijunsku štetu.

– U ukupnom zbiru riječ je o iznosu od 199 milijuna eura – rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, naglasivši kako su samo šume pretrpjele štetu od 135 milijuna eura, građevina dodatnih 25 milijuna eura, dugogodišnji nasadi  4,5 milijuna eura, oprema 3,5 milijuna eura…

Vlada RH promptno je reagirala sa 7,2 milijuna eura pomoći, a Dekanić je naglasio:

– Riječ je o intervencijskim sredstvima Vlade namijenjenim za hitnu sanaciju radi sprječavanja daljnje štete. Uz napomenu da smo jedina županija od pogođenih nevremenom koja je dobila intervencijska sredstva. Ona su već na računu Vukovarsko-srijemske županije i u proceduri koja se mora obaviti, a to će biti u sljedećih nekoliko dana, bit će proslijeđena na račune jedinica lokalne samouprave. Svi drugi krajevi, odnosno županije nisu ni blizu ovoj fazi tako da mogu reći da smo odradili stvarno odličan posao.

Dekanić je iskazao i neupitno zadovoljstvo jedinicom lokalne samouprave reakcijom u dotičnoj kriznoj situaciji:

– Reagirali smo ne dobro, nego vrhunski! Već sljedeće jutro nakon prvog nevremena održali smo koordinaciju načelnika, napravili plan i strategiju te pristupili realizaciji. Već sljedeći dan ljudi su na stovarištima mogli podizati materijal za sanaciju. Inače, s tim u svezi, imali smo i upit iz Grada Zagreba o tome kako smo uspjeli to tako ekspresno odraditi. Možemo svi skupa biti ponosni – zaključio je Dekanić.