Dekanić nakon studijskog posjeta Izraelu: Bez navodnjavanja ništa od intenzivne proizvodnje povrća i voća

Veleposlanstvo Države Izrael u Zagrebu u suradnji s Odjelom za poljoprivredu pri Izraelskom institutu za izvoz i međunarodnu suradnju te Odjelom za gospodarstvo pri Ministarstvu vanjskih poslova u Jeruzalemu, organiziralo je poljoprivredno studijsko putovanje za izaslanstva šest hrvatskih županija.

Uz Vukovarsko-srijemsku županiju predvođenu županom Damirom Dekanićem sudjelovale su i Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Međimurska te Dubrovačko-neretvanska županija. Ovaj posjet Izraelu jedan je od brojnih događaja kojima izraelsko veleposlanstvo obilježava 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Izraela i Hrvatske.

U trodnevnom programu hrvatsko izaslanstvo posjetilo je osam izraelskih tvrtki koje se bave poljoprivrednim tehnologijama – navodnjavanjem i preciznom poljoprivredom – te je imala priliku istražiti tehnologije prikladne za svoje županije. Osim toga, izaslanstvo je posjetilo 3 kibuca i upoznalo se s načinom života u kibucu (društvena komuna u Izraelu).

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije upoznalo se s trendovima u području sustava navodnjavanja, temeljem unapređivanja poljoprivredne proizvodnje. Prema trodnevnom programu izaslanstvo je posjetilo veći broj izraelskih tvrtki koje osmišljavaju sustave navodnjavanja, prilagođavaju ga pojedinoj poljoprivrednoj kulturi, podneblju, klimatskim uvjetima i dostupnosti vode, a ujedno proizvode i izvoze sve komponente sustava precizne poljoprivrede.

Navodnjavanje na području Vukovarsko-srijemske županije postaje nužnost s obzirom na promjenjive vremenske prilike pod utjecajem klimatskih promjena. Župan Dekanić izrazio je zadovoljstvo viđenim te je istaknuo da se strateško opredjeljenje naše županije u poljoprivrednoj proizvodnji temelji na poticanju intenzivne proizvodnje povrća i voća kojeg nema bez navodnjavanja te plasteničke proizvodnje.

– Iskustvo stečeno tijekom studijske posjete Izraelu od izuzetnog je značaja za našu županiju te ovom prilikom posebno zahvaljujem Veleposlanstvu Države Izrael u Hrvatskoj na prilici da posjetimo njihove vodeće izraelske tvrtke te kibuce koji su okosnica poljoprivredne proizvodnje u Izraelu – naglasio je Dekanić uz kojega su u izaslanstvu Vukovarsko-srijemske županije bili i zamjenik župana Franjo Orešković te Krunoslav Srpak, viši savjetnik za međunarodnu suradnju i EU poslove u Uredu župana.