Dekanić: Nastavljamo politiku suradnje s krajevima u okruženju u kojima žive Hrvati

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić održao je danas radni sastanak s izaslanstvom Federacije Bosne i Hercegovine, Kanton Središnja Bosna/Srednjobosanski Kanton na kojem je govora bilo o mogućnosti ostvarivanja zajedničkih projekata te prekogranične suradnje Kantona Središnja Bosna i Vukovarsko-srijemske županije, ali i o drugim pitanjima od obostranog interesa.

– Nastavljamo politiku koju sam na samom početku svog mandata i promovirao, a to je suradnja kako na gospodarskom, kulturnom i društvenom planu sa svim krajevima u okruženju u kojima žive Hrvati – rekao je u uvodu Dekanić.

Naglasak je bio na gospodarskoj suradnji, a goste iz BiH najviše je zanimao baš segment prekogranične suradnje kroz projekte koji dolaze kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

– Takvom suradnjom našim ćemo susjedima pomoći da dočekaju spremni potencijalan ulazak u EU i sve fondove koji će im se pri tome otvoriti jer iz iskustva znamo da je to izuzetno bitno kako bi u samom startu povukli što veća sredstva. To ne ide bez educiranih ljudi, otvorenih područja, planiranih projekata, gotove dokumentacije i spremnih prostornih planova – dodao je Dekanić.

Ravnateljica Razvojne agencije VSŽ Zrinka Čobanković prezentirala je mogućnosti suradnje između VSŽ i Kantona Središnja Bosna te pritom naglasila da trenutno ima jedan otvoreni natječaj kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja čija su tematska područja dosta široka, a uključuju i obrazovanje, zdravstvo, kulturu i turizam.

– Posrijedi su nacionalna sredstva i na tom području ćemo se pokušati animirati. Usto mi već imamo pojedine zahtjeve s područja naše županije za traženjem potencijalnih partnera, pa nam je ovo samo dobra prilika da povežemo naše općine i gradove sa potencijalnim partnerima s druge strane – rekla je Čobanković te dodala kako je BiH izaslanstvu predstavljen Intereg IPA prekogranični program „Hrvatska – BiH – Crna Gora“ koji se financira iz sredstava EU u sljedećem fiskalnom razdoblju koji je trenutno u fazi programiranja.

– Riječ je o programu vrijednom 17,6 milijuna eura, a natječaj se očekuje u rujnu – napomenula je Čobanković.

Predsjedatelj Sabora Kantona Središnja Bosna Josip Kvasina je rekao kako im je prvenstvena agenda ovog posjeta i sastanka bila da se upoznaju sa mogućnostima prekogranične suradnje kada su u pitanju projekti koji će ići iz sredstava EU.

– Posebno smo zainteresirani za natječaj koji ide u rujnu, a znamo da Hrvatska ima iskustva iz svoje predpristupne faze – poručio je Kvasina.

Stoga je, napomenuo je Kvasina, dogovoreno da ljudi iz hrvatskih županija koji su radili na tim poslovima posjete BiH i prenesu svoja iskustva njihovim djelatnicima.

– BiH je još uvijek u statusu potencijalnog kandidata i nadamo se da ta faza neće dugo trajati, te da ćemo kada dobijemo status kandidata doći do realizacije nekih projekata koji su nama važni, te kroz njih ostvariti i zajedničku suradnju – poentirao je Kvasina.