Dekanić: One dužnosnike HDZ-a koji su izgubili izbore pozivamo da stave stranačke mandate na raspolaganje!

FOTO: db

Analiza izbornih rezultata i zadaci u narednom razdoblju, tj. projekti i realizacija izbornih obećanja. To su teme koje su dominirale današnjom sjednicom ŽO HDZ-a. U predahu „između dva poluvremena” pred novinarske diktafone stao je Mario Banožić, predsjednik ŽO HDZ-a koji se najprije osvrnuo na nedavno održane lokalne izbore:

Županju i nekoliko općina nismo izgubili zbog boljih protukandidata, nego zbog stanovitih problema koji su postojali u stranci i ranije, ali se nisu rješavali na vrijeme. Ne postoji više nijedan politički štit koji na izborima može sačuvati pojedine kandidate ako oni ne rade i ne žele se tijekom cijelog mandata staviti na raspolaganje lokalnoj zajednici i njome se baviti. Na snazi su vremena kojima su se umnogome promijenila pravila političke borbe, ali i to da se više ne gleda u tolikoj mjeri na to koliko je s državne razine učinjeno na nekom području, nego je u fokusu izbor kandidata i odnosi unutar lokalne zajednice – rekao je Banožić, uvjeren kako se stvari za HDZ mogu promijeniti na bolje.

Županja, Jarmina, Cerna, Drenovci… Koje je posrtanje najviše zaboljelo?

Najviše je zaboljela činjenica da su se neki članovi HDZ-a, koji su kroz stranku ostvarili znatne političke i druge životne benefite, odrekli HDZ-a zbog sitnih, vlastitih interesa – dodao je Banožić.

Hoće li HDZ imati većinu u vukovarskom Gradskom vijeću?

– To je ipak pitanje za Ivana Penavu koji ju u ovom trenutku slaže i to, koliko čujem, s ljudima koji su mu bili žestoka oporba. Mi čekamo da većinu slože oni koji su osvojili vlast.

Banožić u zaključku:

– Ispred nas je razdoblje u kojem ne bi trebalo biti izbora sljedeće tri godine i to je idealno razdoblje u kojem ćemo prije svega raditi na kvaliteti članstva unutar zajednica, osobito mladeži. U proteklom razdoblju imali smo veliki broj učlanjenja mladih ljudi, a znakovite su i analize rasta biračkog tijela od 18. do 30. i 30. do 40. godine i to je ono čime ćemo se aktivno baviti i što ćemo razvijati. Isto tako bavit ćemo se temama koje su ušle prostor nekakvim strankama koje su se izgradile ne na osnovu političkog programa i projekata, nego isključivo na nezadovoljstvu. I na taj način su ulazile u biračko tijelo HDZ-a i siguran sam da to nije nikakva priča koja će imati budućnost, nego upravo suprotno. Adekvatnim radom dobro izabranih kandidata HDZ će se početi vraćati u općine u kojima nije postignut pobjednički izborni rezultat, kao što se u nedavnom političkom procesu dogodilo u Tordincima, Tompojevcima i Tovarniku.

Novinarima se kratko obratio i potpredsjednik ŽO HDZ-a, ujedno i novoizabrani župan vukovarsko-srijemski, Damir Dekanić:

– Temeljito smo analizirali izborne rezultate, čestitali smo na pobjedi svima koji su pobijedili. One koji nisu uspjeli u tome zbog nedovoljnog angažmana i nekih drugih problema pozvali smo da stave svoje mandate na raspolaganje, a u nadolazećem razdoblju ćemo utvrditi u kojoj mjeri i u kojim organizacijama ćemo ići na nove izbore. U svakom slučaju, u sljedećih šest mjeseci po Statutu moraju se održati unutarstranački izbori. Tako da želimo preduhitriti neka događanja, želimo vratiti stabilnost u one organizacije u kojima su se pojavili problemi, naravno uz pomoć onih u kojima imamo stabilnu vlast.