Dekanić: Ukrajinskoj Zakarpatskoj regiji pomoći ćemo u iznosu od oko 250.000 kuna

Na dnevnom redu 5. Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko–srijemske županije pod točkom 1 našla se tema Humanitarna pomoć ukrajinskoj Zakarpatskoj regiji o kojoj je izvijestio župan Damir Dekanić:

– Županija je pokrenula inicijativu prikupljanja pomoći koju je uputila općinama od kojih se 80 posto odazvalo – rekao je župan Dekanić.

Dodao je i kako će iznos pomoći u hrani i drugim potrepštinama iznositi oko 250 tisuća kuna, a županija i općine će u financiranju sudjelovati s onoliko sredstava koliko su ponudili na početku akcije prikupljanja.

– Ponude za proizvode smo dobili od nekoliko domaćih trgovačkih lanaca, a pri odabiru artikala koje će otići put Ukrajine vodili smo se potrebama koje nam je iskazao ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič – pojasnio je Dekanić.

Na današnjoj koordinaciji se osim o pomoći Ukrajini razgovaralo i o osiguravanju školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2022/2023. – „Užina za sve” te o mogućnosti financiranja projekata kroz otvorene pozive i pozive u najavi, a bilo je riječi i o mogućnosti korištenja digitalnih rješenja u poljoprivredi, okolišu i primarnoj infrastrukturi na području Vukovarsko-srijemske županije.