Dekanić s predstavnicima nacionalnih manjina; Srbi zadovoljni suradnjom sa županijom, Rusina sve manje

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić sa suradnicima – zamjenikom Srđanom Jeremićem i pročelnikom Ureda župana Markom Dikonićem – upriličio je prijam za predstavnike Županijske koordinacije nacionalnih manjina; predsjednika Svetislava Mikerevića (ujedno i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije) te zamjenika predsjednika Joakima Erdeljima (također i predsjednika Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije).

Riječi je ovom prigodom bilo o aktualnoj problematici, svakodnevnim temama i otvorenim pitanjima s kojima se predstavnici nacionalnih manjina susreću na području Vukovarsko-srijemske županije. U svom prvom susretu s predstavnicima nacionalnih manjina župan Dekanić je naglasio kako se razgovaralo o pitanjima nacionalnih manjina na koja se može utjecati na županijskoj razini te se osvrnuo na dosadašnju suradnju ocijenivši je izuzetno dobrom, uz uvjerenje kako će takva suradnja biti nastavljena i u budućnosti:

– Cilj nam je bio upoznavanje s novoizabranim vodstvom Županijske koordinacije nacionalnih manjina, s onim što je ovo tijelo radilo u proteklom razdoblju te o planovima rada do kraja ove godine, ali i onima za narednu godinu – rekao je župan Dekanić.

Zamjenik župana Jeremić iskazao je zadovoljstvo održanim sastankom s novoizabranim vodstvom Županijske koordinacije nacionalnih manjina:

– Kako prošle godine zbog korone nije bilo moguće održati Dane nacionalnih manjina koji se tradicionalno obilježavaju, održavanje ove manifestacije također je bila jedna od točki današnjeg razgovora. Njeno održavanje se planira u rujnu – otkrio je Jeremić.

U osvrtu na sastanak predsjednik Županijske koordinacije nacionalnih manjina VSŽ i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine VSŽ Mikerević istaknuo je da su otvorena pitanja na županijskoj razini otvorena i na nacionalnoj razini.

– Što se tiče kulturnog djelovanja, mogu reći da smo zadovoljni. Suradnja sa županijom u proteklom razdoblju je bila dobra te se nadam da će biti još bolja u predstojećem razdoblju – rekao je, između ostalog, Mikerević.

Zamjenik predsjednika Županijske koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik Županijskog vijeća rusinske nacionalne manjine Erdelji osvrnuo se na probleme s kojima se susreće rusinska nacionalna manjina:

– Rusinsku nacionalnu manjinu opterećuje nezainteresiranost većine Rusina da se angažiraju na kulturnom, političkom i bilo kojem drugom području. Sve nas je manje, a uz velik stupanj asimilacije moram istaknuti da je puno ljudi umrlo, puno je mladih otišlo raditi u druge sredine, prema zapadnim dijelovima Hrvatske ili u zapadne europske države. Na području Vukovarsko-srijemske županije ostalo nas je malo, sve je manje aktivnosti, mladi su sve manje zainteresirani za rad što nam je najveći problem. Krajem rujna održat ćemo okrugli stol u Orahovici u organizaciji Saveza Rusina Hrvatske te ćemo tamo opet pokušati aktualizirati bitna pitanja za rusinsku nacionalnu manjinu.