Dekanić: Seksualno zlostavljanje jedan je od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu!

Župan Vukovarsko–srijemske županije Damir Dekanić danas je u Palači Srijem održao radni sastanak s predstavnicama udruge Žene u Domovinskom ratu, a na temu provedbe Programa za žrtve seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu.

– Županu smo podnijeli zahtjev za razgovor jer je Grad Zagreb, koji je suosnivač Zaklade Sunčica, s novom Upravom i novim gradonačelnikom Tomaševićem na čelu donio odluku da će istupiti iz svega – istaknula je predsjednica udruge Marija Slišković.

Članice udruge, kaže, smatraju da je mnogo toga što stoji u programu već napravljeno te da i dalje treba dokumentirati događaje i okupljati žrtve ratnoga zločina – seksualnog zlostavljanja.

– Od župana smo zatražile da se rad na programu prebaci na prostor Vukovara, odnosno Vukovarsko-srijemske županije i izuzetno smo zadovoljne njegovom reakcijom i voljom za suradnju – dodala je Slišković.

Zadovoljstvom sastankom naglasio je i župan Dekanić napominjući kako je dogovoren nastavak razgovora glede daljnje suradnje.

– Seksualno zlostavljanje je jedan od najstrašnijih zločina koji se nekome može dogoditi. Nažalost, nedovoljno je istražen i do sada nije primjereno sankcioniran – rekao je Dekanić.

Dodao je i kako smatra da bi se svaki takav zločin trebao još drastičnije kažnjavati, ali i da je nužno još jače senzibilizirati javnost kako bi se svi zajedno potrudili da počinitelji budu privedeni pravdi.

– Drago mi je što postoje žene koje imaju toliko snage da o svemu javno progovore, a siguran sam da ima jako puno i onih koje o tome ne žele govoriti – upozorio je Dekanić i poručio da bez javnog razgovora takvoj vrsti zlostavljanja nikada nećemo “osloboditi” sve one koji u sebi nose takvu traumu već dugi niz godina.