Dekanić u Subotici: Naš cilj je opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio je Hrvatsko nacionalno vijeće (HSV) u Subotici i tom prigodom susreo se te obavio razgovor s predsjednicom HSV-a Jasnom Vojnić i njezinim suradnicima. Tom prigodom Dekanić je poručio kako će VSŽ nastaviti podržati projekte hrvatske zajednice čiji je cilj njihov opstanak te očuvanje kulturnog i vjerskog identiteta.

– Dolazili smo često, susretali se, razgovarali i djelovali skupa po pitanju raznih projekata s Hrvatima u Srbiji. A naši ciljevi su opstanak hrvatskoga naroda, njihovih običaja, vjere, kulture na ovom prostoru.

S obzirom na to da radimo aktivno sa srpskom zajednicom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, povlačimo paralele i pomažemo da Hrvati u Srbiji na isti način i sa sličnim projektima realiziraju svoje potrebe. Suradnja je intenzivirana u posljednje vrijeme na svim planovima i siguran sam da ćemo u budućem razdoblju polučiti značajno bolje rezultate nego što je to bilo do sada – naglasio je Dekanić koji je izrazio zadovoljstvo time što je predstavnik Hrvata Tomislav Žigmanov postavljen za ministra u Vladi Srbije napominjući i to da je siguran kako će to pridonijeti boljem ostvarivanju prava pripadnika hrvatske zajednice, ali i da će VSŽ svojim iskustvima pomoći građanima Srbije glede apliciranja na pretpristupne fondove Europske unije.

Predsjednica HSV-a Vojnić podsjetila je kako Vukovarsko-srijemska županija već duži niz godina pomaže hrvatsku zajednicu u Srbiji, na više područja; u obrazovanju, kulturi, gospodarstvu, a tu je i desetak prekograničnih projekata koji se privode kraju.

– Razgovarali smo i o događajima u hrvatskoj zajednici koji su se zbili od našeg prethodnog susreta, kao što su izbori za HNV, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, a bilo je riječi i o budućim koracima po pitanju obrazovanja, susreta s predstavnicima pet županija te ranije započetih projekata – rekla je Vojnić.

Nakon sastanka u HNV-u župan Dekanić nazočio je gala koncertu u subotičkoj sinagogi koji je organizirala Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama” iz Subotice, a suorganizatori su bili Hrvatsko nacionalno vijeće i Fondacija „Subotička Sinagoga”.