DEMANTI Općine Ivankovo na tekst “RETKOVCI Višestruko nagrađivani kazalištarci nastavili djelovanje u egzilu! KUD-ovci također…”

FOTO: arhiva

Poštovani,

dana 10. svibnja 2023. godine na portalu Vinkulja.hr, na poveznici: https://vinkulja.hr/retkovci-visestruko-nagradivani-kazalistarci-nastavili-djelovanje-u-egzilu-kud-ovci-takoder/ objavljen je članak pod nazivom „RETKOVCI višestruko nagrađivani kazalištarci nastavili djelovanje u egzilu! KUD – ovci također…“ slijedom čega, sukladno odredbama članka 40., 41. i 42. Zakona o medijima zahtijevam da u potpunosti objavite demant objavljenog teksta na istom mjestu objave navedenog članka kako slijedi:

S Kazalištem „Mika Živković“ i KUD-om „Sloga“ Retkovci surađujem otkako sam postao načelnik, kao što ćete moći vidjeti iz kronologije suradnje koja slijedi – u nekim je godinama ta suradnja bila intenzivnija, u nekima nešto manjeg intenziteta, ali nikada nismo bili u neprijateljskom odnosu. S članovima i vodstvom obje navedene udruge redovito komuniciram i surađujem koliko je to meni i njima u datom trenutku moguće i neću dopustiti da zli jezik i još gore pero bace sjenu na tu suradnju.

Kazalištu je u drugoj polovici 2017. godine dodijeljeno 11.000,00 kn, a KUD-u „Sloga“ 20.000,00 kn.

U 2018. je godini temeljem ugovora Kazalištu isplaćeno 29.000,00 kn, a KUD se te godine nije javio za financiranje. Te je godine održana i 30. Smotra kazališnog stvaralaštva Vukovarsko-srijemske županije (od 27.1. do 17.2.) što je Općina Ivankovo financirala s dodatnih 50.000,00 kn. Ove smo godine i na zahtjev Kazališta sufinancirali produkciju filma Adam u iznosu od 70. 000,00 kn te dodatno još 5.000,00 kn – isti je film prikazan 4. ožujka 2020. u sklopu otvorenja Doma kulture u Retkovcima.

2019. godine je Kazalištu isplaćeno, kao što je i ugovoreno, 53.000,00 kn, a KUD-u 24.000,00 kn od čega je KUD vratio 1.450,00 kn. Te je godine Kazalište obilježavalo i 100 godina djelovanja za što je od navedenih 53.000,00 kn planirano 30.000,00 kn te je Kazalište vratilo 18.095,72 kn obzirom na to da planirana monografija za koju su im bila odobrena sredstva nije izdana. 2. prosinca 2019. godine na inicijativu Kazališta dolazi do izmjene naziva smotre koja sada nosi naziv „Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji“, a sredstva za istu se osiguravaju na zasebnoj poziciji proračuna u iznosu od dodatnih 50.000,00 kn.

U 2020. je godini s Kazalištem ugovoreno i dodijeljeno 17.000,00 kn, a s KUD-om je ugovoreno 14.000,00 kn, a uplaćeno 13.000,00 kn. Te je godine započeto s održavanjem 31. Retkovačkih susreta kazališnih amatera koji su, nažalost, prekinuti zbog početka pandemije korona virusa. Za trošak održavanja Susreta dodijeljeno je dodatnih 13.000,00 kn. Te smo godine i svečano otvorili Dom kulture u Retkovcima čiji je jedan dio dodijeljen Kazalištu na korištenje.

U 2021. godini s Kazalištem je ugovoreno 25.000,00 kn, a dodijeljeno 15.000,00 kn; KUD je ugovorio 18.000,00 kn, a dodijeljeno im je 6.000,00 kn, od čega su vratili 957,00 kn – razlika između ugovorenih i isplaćenih sredstava nastala je jer su, zbog pandemije korona virusa, udruge smanjile intenzitet aktivnosti te se neke planirane aktivnosti nisu mogle provesti i stoga udruge i nisu zahtijevale isplatu ugovorenog iznosa što je na redovnom koordinacijskom sastanku s predsjednicima udruga s područja Općine Ivankovo i usuglašeno.

Za 2022. je godinu s Kazalištem ugovoreno 20.000,00 kn, a isplaćeno je 8.000,00 kn; KUD je ugovorio 13.000,00 kn, a isplaćeno im je 6.000,00 kn. Razlika nije isplaćena zbog nedostatka interesa samih udruga za provedbu njihovih vlastitih programa – naime, ni Kazalište ni KUD nisu došli na koordinacijski sastanak gdje smo dogovarali tempo daljnje isplate prema planiranim aktivnostima, a ni nakon sastanka nisu tražili daljnje isplate za svoje aktivnosti koje, koliko nam je poznato, nisu ni provođene. U travnju je Općina Ivankovo Kazalištu uputila e-poštu kako bismo ih pozvali da predstavu „Gospodsko dijete“ izvedu u sklopu Ljeta u Općini Ivankovo što je Kazalište odbilo zbog nemogućnosti sudjelovanja glumaca (nije im odgovarao datum) što smo prihvatili bez ikakvih problema. Inače, na izvedbe ove predstave u mjesecu svibnju nisu pozvani predstavnici Općine Ivankovo što smo smatrali malo neobičnim, ne osporavajući Kazalištu pravo da na svoje programe poziva koga želi. U istoj su korespondenciji (travanj 2022.) predložili okvirni termin održavanja 33. Retkovačke smotre kazališnih amatera (od 26. lipnja – 3. srpnja 2022.) što smo i prihvatili. Na sastanku održanom u svrhu planiranja Smotre, predstavnici su Kazališta predložili da Općina Ivankovo plati izvođenje pet profesionalnih predstava i da se one ocijene što načelniku nije bilo prihvatljivo jer bi smotra trebala biti amaterskog karaktera, a i planirana sredstva od 50.000,00 kn ne bi mogla pokriti troškove pet profesionalnih predstava te Smotra u 2022. godini nažalost nije ni održana. Kao odgovor na upit poslan u listopadu o tome hoće li se Smotra u 2023. godini održati ili ne –Kazalište nam je odgovorilo da su na sjednici jednoglasno izrazili nemogućnost sudjelovanja u suorganizaciji Smotre.

Kako se za 2023. godinu nisu javili na natječaj za financiranje, u ožujku 2023. uputili smo KUD-u „Sloga“ upit o namjeri daljnjeg korištenja prostora na što su me obavijestili da će iseliti iz prostorija koje su im dane na korištenje. Kako prostorije trenutno nisu potrebne za neku drugu svrhu, s KUD-om smo dogovorili da njihove stvari ostanu u prostorijama, da se ugovor o korištenju raskine jer nema smisla da plaćaju naknadu za korištenje prostora koji ne koriste i da, kada to okolnosti dopuste, ponovno uzmu te prostore na korištenje. Slično sam namjeravao i s Kazalištem koje me je dopisom obavijestilo da se iseljavaju iz općinskog prostora i traže da ih se oslobodi obveze plaćanja dijela naknade za korištenje prostora za 2023. godinu što je i prihvaćeno. Ponuđeno im je da svoj inventar i sve što smatraju potrebnim ostave u prostorima Doma kulture, ali oni tu ponudu nisu prihvatili i ne vidim u tome ništa problematično.

SVE navedeno mogu potkrijepiti dokazima – odlukama, dopisima i razmijenjenom e-poštom.

Vjerujem kako je iz svega napisanog vidljivo da je Općina Ivankovo itekako podupirala rad obje udruge i do ovog članka nije nam ni palo na pamet da oni suradnjom s Općinom Ivankovo nisu zadovoljni, a sklon sam vjerovati da je članak, zapravo, viđenje pojedinca, ne udruga u cjelini jer su se predsjednici obje udruge neslužbeno (privatnim porukama) ogradili od članka i tvrdnji iznesenih u njemu, nadam se da će to i službeno učiniti.

Što se tiče ostalih navoda u članku, u prve tri rečenice autor Begović navodi kako su retkovački kazalištarci napustili prostor prema mojoj odluci, ali nakon njihovog očitovanja da neće koristiti taj prostor pa pitam – a kakvu sam ja to drugačiju odluku mogao donijeti ako su me oni sami izvijestili da prostor neće koristiti?! Istina je da se ni jedna od ovih udruga nije javila na natječaj za 2023. godinu, nije moje da utvrđujem razloge – moj je posao kao načelnika osigurati da sve udruge pod jednakim uvjetima imaju pristup financiranju, sukladno Pravilniku, i to sam osigurao. Hoće li se neka udruga javiti na natječaj za financiranje od Općine nije nešto na što ja mogu ili želim utjecati, ali koliko mi je poznato – njihova odluka sa mnom nema veze. U rad se Kazališta ne uplićem, čak u posljednje 3 godine (od studenog 2020.) nisam ni kao gost nazočio njihovim Skupštinama ako ih je bilo, a ni programima. Ja, naravno, nemam znanja i kompetencija baviti se radom kazališta pa sam rasvjetu na sceni možda nekad komentirao kao gledatelj, ali se u njeno postavljanje sigurno nisam uplitao, osim što sam odobrio da se ista plati novcem Općine Ivankovo, sukladno projektima. Također se nisam miješao ni u raspored sjedenja ništa više nego se u to miješa svaki drugi načelnik i gradonačelnik kada je on domaćin nekog događaja. Uvijek sam tražio da se za pozvane goste osiguraju prvi redovi u kazalištu što je potpuno normalna praksa – podsjetit ću vas da, primjerice, na Vinkovačkim jesenima premijer sjedi u prvom redu, a ne gleda program stojeći iza ograde i, ako to nije problem, ne vidim ni zašto je problem da gosti Općine Ivankovo programe Općine Ivankovo gledaju iz prvih redova. Nikada Kazalištu nisam uputio dopis da se probe moraju održavati tijekom danjeg svjetla – istina je da sam u rujnu 2022. godine SVIM udrugama, korisnicima poslovnih prostora Općine Ivankovo, Komunalnom društvu Ivankovo, Dječjem vrtiću Ivankovo i Matičnom uredu Ivankovo uputio dopis kojim ih, radi racionalnog raspolaganja energijom, molim da – KADA JE TO MOGUĆE – održavaju aktivnosti po danu. (Prilog: Dopis)

Ja, jadan ili ne, sam itekako svjestan svega što kazalište ima i nema, pa tako i prozore – kada u nešto uložite 1.615.061,45 kn javnog novca iz Proračuna Općine Ivankovo, sukladno projektima, itekako dobro znate što sve taj prostor ima. Ne nazivam načelnike drugih općina da bih ocrnjivao Kazalište. Nikoga na egzil nisam prisiljavao, dapače – kao što u članku i piše – Dom kulture zjapi prazan i Kazalište se u njega može vratiti kad god to poželi. Ukoliko oni to iz nekih svojih razloga ne žele – ja na to ne mogu utjecati.

KUD-u „Sloga“ Retkovci i Kazalištu „Mika Živković“ Retkovci želim sve najbolje u daljnjem radu (posebice na predstojećem 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera), ja im kao i do sada stojim na raspolaganju za suradnju kad god i u kojem god obliku požele.

S poštovanjem,

OPĆINSKI NAČELNIK

Marko Miličević, dipl. ing.