Devetnaesto Vinkovačko pokladno jahanje sa 70 jahača iz tri županije

Pokladna jahanja u našim krajevima tradicionalna su pojava, a kreću odmah nakon Sveta tri kralja i održavaju se sve do Čiste srijede i početka korizme. Pokladno jahanje običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Iako je taj običaj vezan uz naselja uz granicu, pokladno jahanje iz godine u godinu organizira se u sve većem broju sela diljem Slavonije i Baranje, u kojima taj običaj nikada prije nije postojao.

Udruga „Vinkovački šokački rodovi” organizirala je danas 19. Vinkovačko pokladno jahanje tijekom kojega su, već po običaju, jahači i konjske zaprege obišle nekoliko postaja u gradu gdje su ih s okrjepom doček(iv)ali domaćini. Jedna od postaja bila je i vinkovačka pješačka zona, veselu družinu ondje je dočekao gradonačelnik Ivan Bosančić.

– Sve pohvale članovima naših konjogojskih udruga i klubova, njihova ljubav prema ovim prekrasnim životinjama i starim običajima dio je tradicijskog bogatstva našega grada – rekao je Bosančić nazdravljajući s konjanicima.

Njih se danas okupilo sedamdeset, osim iz Vukovarsko-srijemske bilo ih je i iz Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije.