Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA odobren u bazi Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, koji u konzorciju obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator aktivnosti Razvojna agencija Vukovarsko- srijemske županije, odobren je u bazu Europske komisije.

Konzorcij sastavljen od dva sveučilišta, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i Sveučilišta u Slavonskom Brodu, specijaliziranih za transfer tehnologije i poslovni razvoj i pripadajuća četiri fakulteta, rektorata osječkog Sveučilišta, pet javnih ustanova regionalnih koordinatora s područja Slavonije, Baranje i Srijema, poduzetnika i eminentnih IKT udruga, osigurava interdisciplinarnu i sustavnu potporu poduzetnicima na području Vukovarsko-srijemske županije i šire.

– DIH PANNONIA je centar za promociju digitalizacije u okviru Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj, djeluje kao centar za digitalnu transformaciju poduzetništva i prehrambeno-prerađivačkog sektora. DIH PANNONIA je instrument potpore gospodarskim subjektima s naglaskom na prehrambeno-prerađivački sektor u cilju unaprjeđenja konkurentnosti poboljšanjem njihovih poslovnih ili proizvodnih procesa kroz uvođenje digitalizacije i industrije 4.0. u gospodarske subjekte. Djeluje kao tzv. one-stop-shop i nudi podršku i konkretna rješenja tvrtkama za uvođenje digitalizacije u njihove poslovne procese. Uloga DIH-a PANNONIA je pružanje pomoći tvrtkama, malim i srednjim poduzećima da korištenjem digitalnih tehnologija, razvijanjem pametnih vještina i stvaranjem novih znanja postanu produktivnija i konkurentnija – pojasnio nam je Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije VSŽ.

Korisnici usluga DIH PANNONIA su znanstveno-istraživački centri, javne institucije i gospodarski subjekti na području Slavonije, Baranje i Srijema. Isto tako, konzorcij DIH PANNONIA otvoren je za prihvat novih partnera i članova, kao i suradnju s drugim konzorcijima unutar i izvan Hrvatske i suradnju s međunarodnim mrežama.

– Kroz usluge konzorcija DIH PANNONIA će se osigurati poduzetnicima pristup tehnologiji za izradu prototipova proizvoda, naprednoj istraživačkoj opremi i laboratorijima za razvoj visokotehnoloških digitaliziranih rješenja te edukacije u području digitalizacije i transfera tehnologije. Neke od usluga su promocija digitalizacije i transfer znanja i tehnologije, organizacija treninga i osposobljavanja za razvoj digitalnih vještina, osiguranje edukacija i razvoja vještina potrebnih za uspješnu digitalnu transformaciju, umrežavanje i povezivanje ponuđača i korisnika usluga u području digitalne transformacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini, savjetodavne usluge vezane uz pristup financijskim sredstvima i korištenje financijskih mehanizama, osiguravanje pristupa infrastrukturi za testiranje proizvoda i eksperimentiranje – dodao je Cota uz napomenu da će DIH PANNONIA poticati zanimanje djece i mladih za digitalne tehnologije kroz suradnju s obrazovnim institucijama te im omogućiti infrastrukturu za daljnji razvoj znanja i vještina.