DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar (engl. Digital Innovation Centre – DIH) DIH PANNONIA sa sjedištem u Vinkovcima – čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator aktivnosti Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije – prošao je proces dodatne evaluacije od strane Europske komisije te je ocijenjen potpuno operativnim. Konzorcij sastavljen od dva sveučilišta, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i Sveučilišta u Slavonskom Brodu, specijaliziranih za transfer tehnologije i poslovni razvoj i pripadajuća četiri fakulteta, rektorata osječkog Sveučilišta, pet javnih ustanova regionalnih koordinatora s područja Slavonije, Baranje i Srijema, poduzetnika i eminentnih IKT udruga, osigurava interdisciplinarnu i sustavnu potporu poduzetnicima na području Vukovarsko-srijemske županije i šire.

– DIH PANNONIA je centar za promociju digitalizacije te djeluje kao centar za digitalnu transformaciju poduzetništva i prehrambeno-prerađivačkog sektora. Uloga DIH-a PANNONIA je pružanje pomoći tvrtkama, malim i srednjim poduzećima da korištenjem digitalnih tehnologija, razvijanjem pametnih vještina i stvaranjem novih znanja postanu produktivnija i konkurentnija. Djeluje kao one-stop-shop, nudi podršku i konkretna rješenja tvrtkama za uvođenje digitalizacije i industrije 4.0 u njihove poslovne procese, a predstavlja strateški pristup povezivanja sustava baziranih na internet tehnologiji s ciljem uspostave komunikacije između strojeva, ljudi i poslovnih sustava – pojasnio je Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije VSŽ.

Digitalizacijom proizvodnih i poslovnih procesa povećava se kvaliteta, smanjuju troškovi proizvodnje i poslovanja te povećava fleksibilnost i učinkovitost proizvodnje. Industrija 4.0 se primjenjuje i izvan proizvodnje, u poslovnim procesima javnih ustanova, pri čemu se smanjuju troškovi pružanja usluga te se skraćuje vrijeme trajanja uslužnog ciklusa.

Uzgred, korisnici usluga DIH PANNONIA su znanstveno-istraživački centri, javne institucije i gospodarski subjekti na području Slavonije, Baranje i Srijema.

– Konzorcij DIH PANNONIA otvoren je za prihvat novih partnera i članova. Kroz usluge konzorcija, DIH PANNONIA će osigurati poduzetnicima pristup tehnologiji za izradu prototipova proizvoda, naprednoj istraživačkoj opremi i laboratorijima za razvoj visokotehnoloških digitaliziranih rješenja te edukacije u području digitalizacije i transfera tehnologije – dodao je Cota, navodeći potom neke od usluga:

– Promocija digitalizacije i transfer znanja i tehnologije, organizacija treninga i osposobljavanja za razvoj digitalnih vještina, osiguranje edukacija i razvoja vještina potrebnih za uspješnu digitalnu transformaciju, umrežavanje i povezivanje ponuđača i korisnika usluga u području digitalne transformacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini, savjetodavne usluge vezane uz pristup financijskim sredstvima i korištenje financijskih mehanizama, osiguravanje pristupa infrastrukturi za testiranje proizvoda i eksperimentiranje – zaključio je Cota.