Direktor Glasa poduzetnika žestoko protiv projekta “CroTaste” iza kojeg stoji Vukovarsko-srijemska županija!

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin,  putem javne Facebook grupe „Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0“ žestoko se u objavi obrušio na nedavno otvaranje trgovine proizvoda s hrvatskih OPG-ova CroTaste koja je zajednički projekt državnih institucija i Vukovarsko-srijemske županije. Ovu trgovinu, o kojoj je s ponosom pričao i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić na protekloj sjednici županijske Skupštine, otvorili su ministrica Marija Vučković i župan Galić.

Objavu Dražena Oreščanina u izvornom obliku donosimo u nastavku:

Veliki podvig Vlade RH – otvorila je dućan s poljoprivrednim proizvodima u centru Zagreba 😂😂😂 Na otvorenje dućana ponosno su došli dvoje ministara i jedan župan!

Pa dobro, što je sve krivo i naopako u tome da se država bavi maloprodajom prehrambenih proizvoda?

Kao prvo, totalno je promašena ideja petljanja države u maloprodaju, čime se država ne bi trebala baviti. Umjesto da se bavi smanjivanjem poreza i povećavanjem konkurentnosti gospodarstva, država na ovaj način stvara malim poduzetnicima nelojalnu javnu konkurenciju.

Zatim, ovakav dućan i i agencija i javni klasteri koji stoje iza njega će biti novi poligon za uhljebljivanje. Po mojoj skromnoj procjeni, radi se o 30-40 radnih mjesta na državnoj sisi – voditelj dućana, dva šefa smjene, prodavači, skladištari, referenti nabave, marketing, odnosi s javnosti, odnosi s turističkim zajednicama, nastavi niz…

Naravno da će poslovanje biti netransparentno, neće se znati kome i koliko se plaća najam i kolike gubitke će svake godine ovaj dućan i projekt ostvarivati. To će se sve zakamuflirati u troškove agencije.

Sigurno će i kriteriji za otkup proizvoda OPG-ova biti “transparentni”, zanima me baš čiji proizvodi se tamo nalaze i od koga ih država otkupljuje i po kojoj cijeni.

Iz ovakvih projekata, naoko sitnih, vidi se stvarni kapacitet hrvatskog državnog vrha. Ako im ovakve mali stvari nisu jasne, kako je tek kada se dođe do velikih i bitnih problema?