DIVOJKE, SNAŠE I MOMCI Objavljene propozicije za 57. priredbu Mladost i ljepota Slavonije

56. Mladost i ljepota Slavonije, IZVOR: KUD Šokadija Stari Mikanovci

Kud Šokadija iz Starih Mikanovaca zapoečeo je pripreme za 57. manifestaciju „Mladost i ljepota Slavonije”, tradicionalnu reviju djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama. Sudionici ovog događaja predstavljaju slavonsko-srijemski tip nošnje svog mjesta iz pet slavonskih županija ta Sisačko-moslavačka županije, odnosno istočnog dijela te županije koji pripada slavonskom kraju.

Na samoj reviji sudjeluju djevojke (cure koje se nisu udavale), snaše (udane i rastavljene žene te udovice) te momci (neoženjeni muškarci).

Sudionici revije ne moraju posjedovati nošnju koju će prikazati, ali moraju navesti vlasnika nošnje i pojedinih dijelova nošnje. Inače, gleda se svaki detalj pa je tako djevojke i snaše smiju biti našminkane, ali da je to u suglasju s prošlošću njihova mjesta.

Kod samog ocjenjivanja gledat će se stilska skladnost tradicijskog ruha i češljanja te nakita/pokrivala glave i obuće. Poznavanje tradicijskog očitovanja mjesta iz kojeg dolaze uz poželjno predstavljanje dijalektom mjesta iz kojeg dolaze je drugi kriterij, dok se za treću ocjenu vrednuje kvaliteta nastupa i opći dojam kako na Generalnoj probi tako i na samom nastupu u Dvorani.

Organizatori mogu Na zahtjev poslati propozicije i prijavnicu putem maila, a potencijalni sudionici sve dodatne informacije mogu zatražiti na kud.sokadija@gmail.com.

Ovogodišnja 57. po redu priredba Mladost i ljepota Slavonije održat će se 10. veljače s početkom u 18 sati u Starim Mikanovcima.