Doc. dr. sc. Domagoj Vidosavljević: Potrebe za raspravom nema; trudnice, rodilje i dojilje trebaju se cijepiti!

Dolaskom četvrtog vala, pojavom novih delta i delta plus sojeva u Hrvatskoj su se počele pojavljivati rasprave vezane za cijepljenje trudnica protiv virusa SARS-CoV-2 . Odgovor na pitanje trebaju li se trudnice i dojilje cijepiti protiv koronavirusa potražili smo – kod struke. Riječ ima doc. dr. sc. Domagoj Vidosavljević, specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist fetalne medicine i opstetricije u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar te docent na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

– Pojavom četvrtog vala su se i u Hrvatskoj počele puniti naslovnice sa slučajevima rodilja i trudnica na respiratoru, u jedinicama intenzivnog liječenja, nerijetko i s najlošijim mogućim ishodom. Sve već prije opisano kod naših istočnih susjeda u prošlom valu, sve već prije zabilježeno u zapadnim zemljama i publicirano u stručnoj literaturi – kaže u uvodu dr. Vidosavljević pa odmah potom otpuhuje sve dvojbe koje se pojavljuju u krugovima nedovoljno informirane stručne i parapolitičke javnosti te jasno i glasno poručuje na zadanu temu:

– Potrebe za raspravom nema. Trudnice, rodilje i dojilje se trebaju cijepiti!

Uvaženi sugovornik nastavlja:

– Koronavirusna infekcija jače pogađa populaciju trudnica i rodilja. Novi delta i delta plus sojevi to, nažalost, potvrđuju. Prošli sojevi su stvarali blažu kliničku sliku u toj populaciji, ali se s novim mutiranim sojem to drastično mijenja.

Malo o brojevima…

– Za prošle sojeve je vrijedilo da trudnice imaju šest puta veću vjerojatnost za potrebom intenzivnog liječenja, da imaju dva do tri puta veću vjerojatnost za respiratornom potporom te povećan rizik od umiranja od COVID-19. Također, bio je povišen i rizik prijevremenog porođaja i mrtvorođenosti. Nažalost, sve upućuje na to će da novi val i novi soj te brojke još povećati.

COVID-19 infekcija, navodi još dr. Vidosavljević, može dovesti do teških komplikacija u trudnoći i porodu. Prateće bolesti (npr. hipertenzija, dijabetes melitus), dob majke preko 35 godina i pretilost predstavljaju čimbenike rizika za teški tijek bolesti COVID-19 u trudnica.

– Prema njemačkim izvorima smrtnost trudnica s COVID-19 iznosi 141/100.000 naspram pet smrtnih slučajeva kod zdravih trudnica na 100.000 žena. Postoji do 80% veći rizik od prijevremenog poroda nakon SARS-CoV-2 infekcije, a ako je tijek COVID-19 s komplikacijama onda je vjerojatnost prijevremenog poroda uvećana za 400%. Isto tako, značajno raste rizik od preeklampsije i tromboembolijskih događaja. Sama novorođenčad COVID pozitivnih majki ima triput veću vjerojatnost da će trebati liječenje na odjelu intenzivne njege novorođenčadi.

Kakav je stav o cijepljenju trudnica, rodilja i dojilja u razvijenom svijetu?

Svakako valja pogledati primjere većih i razvijenijih od nas. Zamislite da živite u Njemačkoj, ondje su Vam već u svibnju preporučili cijepljenje protiv koronavirusa. Iza istog su stala doslovno sva njemačka stručna društva iz područja ginekologije, porodništva i pedijatrije koja su objasnila zašto se treba cijepiti. Za nepovjerljive, uvijek se može provjeriti na www.dggg.de. Tamo su objašnjeni svi razlozi za cijepljenje potkrijepljeni znanstvenim dokazima.

Dr. Vidosavljević navodi još neke primjere:

– Zamislite da ste trudnica i živite u Sjedinjenim Državama. Njihov Centar za kontrolu zaraznih bolesti Center for Disease Control na inicijativu njihovih krovnih društava (Society for Maternal and Fetal Medicine, American College of Obstetrics and Gynecology, American College of Nursing and Midwifery, op. a.) je već u srpnju nakon provedenih studija, na uzorku većem od 100.000 cijepljenih trudnica, a ta brojka odgovara približno trogodišnjoj ukupnoj populaciji svih trudnica u Hrvatskoj, preporučio je cijepljenje Pfizerom, Modernom ili Johnson i Johnsonom! Za nepovjerljive: www.cdc.gov.

U redu, ima li što na hrvatskom jeziku i zašto Vlada i država ne stanu iza toga i pošalju jasnu i nedvosmislenu poruku?

– Ima, ima, na hrvatskom također… I iza toga je stala Vlada, ali australska! Za Hrvate koji žive u Australiji i slabo razumiju engleski već mjesec dana postoji verzija na književnom hrvatskom jeziku u kojoj preporučuju cijepljenje protiv Covida za trudnice i dojilje na stranicama australskog ministarstva zdravstvaI u Hrvatskoj se priprema zajednička izjava stručnih ginekoloških i pedijatrijskih društava u kojima će pozvati sve trudnice, rodilje i dojilje na cijepljenje. Njezin izlazak prema najavama očekujemo ovih dana.

I na kraju…

– …ponavljam, potrebe za raspravom nema; trudnice, rodilje i dojilje trebaju se cijepiti!