Dođi u Vinkovce…

Crkva sv. Euzebija i Poliona, FOTO: Dražen Bota

Tu je pronađen Orion – prvi indoeuropski kalendar! Tu su rođena dva rimska cara – braća Valentinijan i Valens i živjela dva ranokršćanska sveca – Euzebije i Polion. Tu su pronađeni dvojni kalupi za lijevanje sjekira, keramička peć, slavenski paljevinski grobovi iz sedmog stoljeća, ostaci nešto kasnije bjelobrdske kulture sa srednjovjekovnim naseljem, a iz razdoblja nakon Osmanlijskog carstva ostao je poseban barokni stil vojno-krajiškog tipa.

Vinkovci, centar, FOTO: Romulić & Stojčić

Dobrodošli u Vinkovce, najstarije naselje u Europi u kojem se živi već osam tisuća godina. Iza naoko mirnog slavonskog grada danas se krije kreativna urbana scena s dugom tradicijom u strip kulturi i popularnim rock bendovima.

#toppetatrakcija #topfiveattractions

 

1. U Gradskom muzeju Vinkovci čuvaju se neprocjenjive zbirke najstarijeg naselja u Europi, a tu ćete otkriti značenje Oriona, prvog indoeuropskog kalendara.

Muzej-grada-Vinkovaca, FOTO: Romulić & Stojčić

2. Crkva sv. Euzebija i Poliona, u parku u središtu grada najveća je vinkovačka crkva, a o bogatoj sakralnoj baštini svjedoči još sedam crkava.

Crkva sv. Euzebija i Poliona, FOTO: Dražen Bota

3. Arheološki park i izletište Sopot sa šest sopotskih kućica s centrom je povezan pješačko – biciklističkom stazom dugom tri kilometra.

Sopotska arhitektura, FOTO: Slađana Zavišić

4. Ptice – jedinstvene skulpture na obali Bosuta, dar su Dine Merhav, umjetnice svjetskog glasa koja je nekad živjela u vinkovačkoj „ulici vila“.

Ptice – skulpture, FOTO: Romulić & Stojčić

5. Šuma Kunjevci atraktivno je izletište i odredište lovnog turizma. Do nje se može doći žutom, crvenom i plavom biciklističkom stazom koje kreću s mosta na Bosutu. Kada dođete na Kunjevce, odložite bicikle i potražite srnu, košutu ili jelena vozeći se u eko mobilima.

Šuma Kunjevci, FOTO: Romulić & Stojčić