DOMAĆE, A STRANO Povrće u Vegeti dolazi iz – inozemstva!

IZVOR: Podravka

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da se jedan od omiljenih Podravkinih proizvoda, Vegeta koja se kod nas po navici u sve miješa, u tvornici proizvodi od miješanja povrća većina kojeg zapravo nije iz Hrvatske. Naime, prema riječima člana uprave Podravke Ivana Ostojića za AgroKlub, sušeno povrće za proizvodnju Vegete uvozi se iz inozemstva jer u Hrvatskoj jednostavno nema proizvodnje sušenog povrća u količinama koje su Podravki potrebne.

Logično, nameće se pitanje ima li nade za potencijalne buduće kooperante? Ostojić tvrdi da bi Podravka otkupila apsolutno sve što se proizvede u Hrvatskoj, ali da domaća proizvodnja jednostavno nije dostatna. Naveo je pozitivan primjer uzgoja rajčice u Istri gdje lokalni poljoprivredni proizvođači proizvode rajčicu na površini od oko 100 hektara, a potrebe Podravke su puno veće jer Podravka za proizvodnju uvozi čak i koncentrat rajčice.

Za proizvodnju ajvara Podravka koristi tek 50% domaće paprike jer naravno niti papriku ne proizvodimo u dovoljnim količinama. Slavonski kooperanti prepoznali su priliku i na nedavno održanoj tribini u Osijeku iskazali veliku zainteresiranost za suradnju s ovom tvornicom. Ugovori za ovu godinu su zaključeni, a ako je za vjerovati upravi koja tvrdi da nudi sigurnu cijenu i ugovore, možda neki novi proizvođači ovdje nađu svoje mjesto pod Podravkinim srcem.