Domovinski pokret VSŽ: Tražimo Dekanićevu ostavku na dužnost župana!

Krenule su reakcije na priopćenje župana Damira Dekanića, a vezano uz prometnu nesreću u kojoj je sudjelovao u subotu navečer. Priopćenjem se s tim u svezi oglasila i vukovarsko-srijemska podružnica Domovinskog pokreta, prenosimo ga integralno i u cijelosti:

Domovinski pokret ovim putem zahtijeva neopozivu ostavku aktualnog HDZ-ovog župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića. Neodgovorni župan je tijekom uskršnje noći bio sudionik prometne nesreće koja se dogodila na cesti između Cerne i Andrijaševaca kod Vinkovaca, a sve ono što je uslijedilo upućuje na to da župan mora otići.

Prema prvim informacijama o nesreći, župan je lakše ozljeđen, a njegov stres, izgleda traje još uvijek – pa je javnost uskraćena za važne detelje koji bi mogli biti vrlo nezgodni po političku karijeru župana-recidivista. I prije tri godine, 29. travnja 2019. Damir Dekanić je u Rokovcima, u alkoholiziranom stanju, udario odostrag vozilo u kojem su bile četiri časne sestre. Jedna časna je tada ozlijeđena, a Dekenić je oštetio i vozilo kojim je upravljalo, a bilo je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Izbjegavanje adekvatne odgovornosti tada – ohrabrilo je prijestupnika i u počinjenju novih nedjela.

Župan Dekanić je po njegovom priznanju bio u autu i pod utjecajem alkohola od 1,44 promila ali pokušava zataškati nesreću, a po našim saznanjima od više svjedoka bio je sam u autu pa ispada da je uspješniji pronalazač od Rimca koji već pet godina pokušava napraviti autonomno vozilo bez vozača, a Damir Dekanić ga je već izmislio i vješto čuva patent za sebe.

Dekanićeva stranka – HDZ, umjesto da najoštrije osudi ovakvo neodgovorno i opasno ponašanje, koje je prije svega kažnjivo zakonom, stječe se dojam da nepoznati netko, štiti župana-recidivista. Okolnosti koje su uslijedile nakon prometne nezgode za Uskrs ove godine idu u prilog našem zahtjevu, a cijeli je niz indicija koje sugeriraju da je i u najnovijem slučaju došlo do zataškavanja.

Radilo bi se o kaznenom djelu davanja lažnog iskaza iz članka 305. St. 2. Kaznenog zakona, ukoliko bi na temelju takvog iskaza osoba koja nije vozila bila pravomoćno osuđena , kazna je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. Sprječavanje dokazivanja iz članka 306. St. 1. Kaznenog zakona čini onaj tko s ciljem da navede na davanje lažnog iskaza u postupku koji se vodi ili da dar ili kakvu drugu korist kazna je od jedne do osam godina zatvora.

Domovinski pokret ovim putem osim neopozive ostavke aktualnog župana Vukovarsko-srijemske županije, traži od nadležnih institucija da objave punu istinu o prometnoj nezgodi, a od Andreja Plenkovića da se javno očituje podupiru li sramotno i neodgovorno ponašanje Damira Dekanića ili će učiniti sve da sačuvaju njegovu fotelju, koja im je izgleda važnija od pravde i sigurnosti naših građana.

Ukoliko nije tako, molimo da Hdz napiše ndopunu Zakona o prometu gdje će jedna pravila vrijediti za obične građane a druga pravila za dužnosnike Hdz-a.

Predsjedništvo podružnice Domovinskog pokreta Vukovarsko- srijemske županije