DOMOVINSKI RAT 450 eura za najbolju učeničku priču; srednjoškolci prijavite se!

Ilustracija/PEXELS

Kako bi se očuvalo sjećanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata Ministarstva hrvatskih branitelja raspisalo je nagradni natječaj namijenjen učenicima srednjih škola za pisanje kratke priču o Domovinskom ratu. Cilj je kroz afirmaciju pisane riječi stvoriti dodatni poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

Kratka priča o Domovinskom ratu treba biti književno ostvarenje na standardnom hrvatskom jeziku ili narječju s područja Republike Hrvatske, koje tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata (uz navođenje izvora), događaj stvarne ili fikcijske naravi. Kratka priča može obrađivati samo jedan segment Domovinskog rata, ali i Domovinski rat u cijelosti.

Kratka priča o Domovinskom ratu treba biti u obliku narativne proze s jednostavnom radnjom koja uključuje samo jedan zaplet, jedan splet okolnosti, ima ograničen broj likova i pokriva određen vremenski period. Tekst kratke priče ne smije biti kraći od jedne kartice teksta (1800 znakova s razmacima) ni duži od 5 kartica teksta (9000 znakova s razmacima).

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu za kratku priču o Domovinskom ratu imaju učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj te učenici srednjih škola Bosni i Hercegovini koji se školuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, neovisno o njihovom prethodnom književnom iskustvu. Svaki natjecatelj ima pravo sudjelovanja samo s jednom kratkom pričom o Domovinskom ratu. Prijavljene kratke priče o Domovinskom ratu ne smiju biti prethodno objavljene u tiskanom ili e-obliku.

Nagradni fond za kratku priču o Domovinskom ratu za učenika iz Republike Hrvatske iznosi 1.500,00 EUR, a sedam najboljih kratkih priča o Domovinskom ratu bit će nagrađene novčanim iznosima: 

– Prva nagrada  iznosom od  450,00 EUR

– Druga nagrada iznosom od 300,00 EUR

– Pet ravnopravnih trećih nagrada iznosom po 150,00 EUR

Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu s obrascem prijave objavljuje se na mrežnoj stranici Ministarstva www.branitelji.gov.hr, a otvoren je od 8. veljače do 8. ožujka 2024. godine. Pitanja se mogu postavljati u roku 10 dana od dana objave Javnog poziva na e-adresi: prica@branitelji.hr. Odgovori na pitanja bit će objavljeni na www.branitelji.hr u roku 7 dana od završetka roka za postavljanje pitanja.

Sve detalje natječaja potražite OVDJE.