DONACIJA Mlada Ana iz Opuzena u Vukovar dovezla pun šleper mandarina za potrebite!

Tradicija je nastavljena; iz Dubrovačko-neretvanske županije je u Vukovar stigao kamion s 10 tona mandarina. Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić mandarine je uručio županu Vukovarsko-srijemske županije Damiru Dekaniću, koji je odmah proslijedio donaciju volonterki Caritasa Vukovarskog dekanata Ivani Marinić.

– Svake godine, malo prije Božića, u vrijeme berbe mandarina, naša Županija donosi poklon Vukovarsko-srijemskoj županiji, Caritasu i svima onima kojima je pomoć potrebna. To je lijepa tradicija koju sam započeo kao župan, kada sam nastupio na tu dužnost, u svom prvom mandatu. I evo traje do danas, a držati ćemo se toga zasigurno i dalje – rekao je Dobroslavić.

Naglasio je Dobroslavić kako je to jedan skroman dar koji ima jednu vrijednost:

– Tu vrijednost vidimo u daru dobre volje, u iskazivanju prijateljstva i partnerstva s Vukovarsko-srijemskom županijom na krajnjem istoku Hrvatske. U Domovinskom ratu proživjeli smo sličnu sudbinu, naravno Vukovar je prošao puno krvavije i puno teže, mi to naravno cijenimo, kao i svi koji Vukovar doživljavamo kao jednu hrvatsku svetinju. Želim reći da mi je uvijek drago doći ovdje. Svake godine dolazim u Vukovar na obilježavanje 18. studenog, pokloniti se žrtvi Vukovara, jer Vukovar je jedan od najljepših gradova Hrvatske. Na to smo svi ponosni, i svi smo mi Vukovarci.

Župan Dekanić zahvalio je na donaciji riječima:

– Već četrnaestu godinu zaredom iz prijateljske nam Dubrovačko-neretvanske županije stiže donacija mandarina, a u simboličnoj razmjeni darova i mi uzvraćamo jednim šleperom s 10 tona jabuka Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ono što je bitno; žele pokazati empatiju za ovaj dio Hrvatske, te pokazati odnos prema Vukovaru, što Dubrovačko-neretvanska županija, a posebno župan Nikola Dobroslavić, čini uporno svake godine. Dolaze ne samo donijeti dar, nego i nazočiti dolaskom 18.studenog, na obilježavanje stradanja Vukovara, kao i na obilježavanje Dana Županije i Vinkovačkih jeseni.

Dodao je Dekanić kako se iz toga rodila jedna jako lijepa suradnja između dviju županija, koja u svim akcijama donosi plodove.

– Imamo što naučiti od Dubrovačko-neretvanske županije gdje se u ovom trenutku živi bolje, živi lakše, barem s našeg kuta gledanja, a u nekim procesima su otišli daleko ispred nas i njih želimo dostići te razmjenjujemo iskustva ne samo u radu Županije nego i u radu Razvojne agencije, javnih ustanova i sl. Nadamo se kako će ova suradnja potrajati još dugo i nakon naših mandata, a ova povezanost svjedoči kako bez zajedništva ne bi bilo moguće nastaviti suradnju na svim područjima.

Predsjednica Udruge sv. Bono iz Vukovara Vilma Vidović zahvalila je na donaciji:

– Ove mandarine su više od mandarina, taj osjećaj pripadnosti, ta bezvremenska nit je povezala naše dvije županije i dva grada. Svi oni koji dobiju nisu dobili samo mandarine, nego su dobili i osjećaj kako nisu sami. Hvala na donaciji!

Naglasivši ovu donaciju kao lijepu gestu koja je stigla u Vukovar, volonterka u Caritasu Vukovarskog dekanata, Ivana Marinić, dodala je:

– Caritas broji 327 obitelji kojima pomažemo, od tih 107 je iz Župe sv. Josipa, radnika, a ostale 224 obitelji su iz ostalih devet župa našeg dekanata. Svima njima će biti podijeljene ove mandarine i tako im uljepšati ove dane i buduće blagdane koji dolaze. Još jednom zahvaljujemo na donaciji.

Zanimljivost za kraj; pun šleper mandarina iz Opuzena dovezla je mlada vozačica Ana Jug koja je položila vozački za kamion prije dva mjeseca i vozi već tri tjedna te je ovom prilikom izjavila:

– Nije bilo teško dovesti kamion, jer ako voliš voziti nije teško to raditi. Lijep je osjećaj kada znam kako je stigao u humanitarne svrhe u Vukovar, bez obzira na umor. Ako imaš svoj cilj onda ništa nije teško.