Doniramo jabuke Dubrovniku, a djeci u našim školama stižu jabuke od dobavljača iz Splita… Cijena? Do 7,56 kn/kg bez PDV-a!

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je popis dobavljača i najviše prihvatljive cijene iz Školske sheme 2021/2022 za mjesec veljaču. Riječ je o nacionalnom projektu dodjele besplatnih obroka voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te edukativne aktivnosti za djecu u osnovnim i srednjim školama.

Cilj ove mjere jest povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te smanjenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika, podizanja razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima svježeg voća i povrća te mlijeka  i mliječnih proizvoda i edukacije učenika u cilju smanjenja otpada od hrane.

Tako je za škole na području Vukovarsko-srijemske županije, na popisu odobrenih i vrednovanih dobavljača voća i povrća u školskoj shemi 2021/20221 za obračunsko razdoblje veljača 2022., od 4 odabrana dobavljača samo jedan iz naše županije.

Riječ je o vinkovačkom obrtu Marconi, dok su preostala tri dobavljača Brana iz Virovitice, Zdravo i kvalitetno Frutarija iz Splita te Vindija iz Varaždina! I dok će Vindija dostaviti samo voćne sokove od jabuke i crvenog voća, preostala tri dobavljača dostavit će jabuke, kruške, šljive, trešnje, mandarine, jagode, mrkve….

U cijeloj ovoj priči zanimljive su i cijene. Tako će država za ove jabuke izdvojiti do 7,56 kuna po kilogramu bez PDV-a, dok će dobavljači krušaka dobiti do 12,05 kuna/kg. Cijeli popis odobrenih maksimalnih cijena možete pogledati ovdje!

Ovo je svakako zanimljiva paralela u svjetlu činjenice kako je naša županija prije samo dva tjedna Dubrovačko-neretvanskoj županiji donirala 10 tona jabuka! Teško je dokučiti otkud naši proizvođači mogu osigurati količine za donaciju, ali ne i za prodaju putem Školske sheme. Čini se da se više isplati donirati, nego – zaraditi!

Kroz isti projekt učenici dobivaju još mlijeko i mliječne proizvode, ali kako lokalne industrije mlijeka odavno nemamo, onda i nije neka vijest kako na listi nema niti jednog dobavljača iz naše županije!