DORH: Bivši župan Dekanić nije kriv za izazivanje prometne nesreće!

Vinkovci, 17. rujna 2041. godine

Rano me jutros, negdje između pranja zubi i prvih sklekova, iznenadila štura obavijest iz DORH-a:

„Nakon provedenih izvida, obavljenog očevida i prikupljenih iskaza svjedoka, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je odlučilo da protiv Damira Dekanića, bivšeg župana Vukovarsko-srijemske županije, neće pokretati kazneni postupak“.

Morao sam dobro zakopati u pamćenje da se uopće prisjetim o čemu se radi, jer sa 66 godina nisam više u nekoj formi…

Vijest mi nije bila posebno zanimljiva, ali sam ipak uputio nekoliko pitanja Državnom odvjetništvu. Na moje sveopće iznenađenje, odmah su odgovorili!

VINKULJA.HR: Poštovani, zašto vam je trebalo 19 godina da riješite naoko jednostavan slučaj vožnje u alkoholiziranom stanju, izazivanje prometne nesreće, pokušaja zataškavanja iste, zlouporabe utjecaja i lažnog iskaza koji se dogodio prije gotovo dvadeset godina, točnije 17. travnja 2022. godine, a u kojem je glavni akter bio tadašnji župan Damir Dekanić? Pogotovo što su iskazi svjedoka bili opširni, precizni i, što je najbitnije, identični?

DORH: Zahvaljujemo na upitu! Možda ste stekli dojam da se ovaj slučaj malo odužio, ali sve raspoložive snage su bile usmjerene na rješavanje drugog događaja koji se dogodio nešto ranije pa nam je to bio prioritet.

VINKULJA.HR: Možemo li znati o čemu se radi?

DORH: Naravno. Riječ je o atentatu u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije iz 1928. godine, pri čemu su smrtno stradali Stjepan i Pavle Radić te Đuro Basariček. S ponosom možemo reći da smo, nakon opsežne istrage, suzili krug osumnjičenika na jednu osobu, izvjesnog Punišu R.

VINKULJA.HR : Pa zar nije on to izveo javno, pred stotinama svjedoka te je uhvaćen s oružjem kojim je počinio ubojstva?

DORH: Jeste, u pravu ste, ali to nama nije dovoljno… Ne znače nam puno izjave očevidaca, nepobitne činjenice i, općenito, zdravorazumska logika.

VINKULJA.HR: Čestitamo! Nego, vratimo se na Damira Dekanića. Dokazi protiv njega su bili tako očigledni da ga pokojni Čedo i Jadranka ne bi mogli osloboditi? Čuli smo da se sam branio, kako je to izgledalo?

DORH: Elitni tim DORH-a, sastavljen od naših najboljih ljudi, pristupio je dugotrajnom i mukotrpnom ispitivanju svjedoka.

Prvo smo ga upitali: Jeste li Vi vozili tu Škodu?

Dekanić je odgovorio: Ne!

Nakon toga je slijedilo: Zakunite se da niste!

A on je rekao: Majke mi…

VINKULJA.HR: I to je to?

DORH: Pa šta vam treba više, čovjek se zakunio…

VINKULJA.HR: Nakon ove vijesti, Dekanić zaista ima razloga za slavlje, a znamo koliko je opasno kad on slavi.

Nego, što ćemo sa ostalih 14 vožnji u alkoholiziranom stanju u kojima je uhvaćen naknadno: u Cerni, Starim Jankovcima, Županji, Otoku, Antinu, Cerni, Štitaru, Vrbanji, Lipovcu, Nijemcima, Cerni, Iloku, Mohovu i Ilači?

DORH: Zašto ste tri puta spomenuli Cernu!?

VINKULJA.HR : Pa tri puta je uhvaćen u Cerni, zar ne?

DORH : Ah, da, u pravu ste… Nakon intenzivne istrage, zaključili smo da su to izolirani slučajevi pa smo i te predmete odbacili. U devet slučajeva, gospodin Dekanić je bio u svojstvu suvozača, četiri puta se vozio na zadnjem sjedištu iako je zatečen sam u automobilu, a jednom je bio u gepeku.

VINKULJA.HR: Zvuči potpuno logično. Nego, koja je tajna DORH-ovog enormnog uspjeha? Kako uspijete otkriti sav taj kriminal i nepravilnosti?

DORH: Kao što sam već rekao, imamo izuzetno kvalitetne i sposobne ljude! Oni pomno prate internetske portale i kad god novinari otkriju neku pljačku ili aferu, onda mi to preuzmemo. Ili čekamo da nam Europski ured za borbu protiv prijevara, čuveni OLAF, nešto servira…

VINKULJA.HR: A na čemu sad radite, smijemo li znati?

DORH: Zbog tajnosti istrage ne možemo puno govoriti, ali samo ću vam reći da se radi o umirovljeniku koji je otuđio veće količine parizera iz trgovine, oko 35 deka! Vjerojatno ga čeka višemjesečna zatvorska kazna…

VINKULJA.HR: Ufff, zvuči kao gadan zločin?

DORH: Da, tom sankcijom želimo svim građanima poslati snažnu poruku da se kriminal u Hrvatskoj jednostavno ne isplati!

VINKULJA.HR: Ne želimo vas više zadržavati, zahvaljujemo na razgovoru!

DORH: Nema na čemu, pozdrav i vama i vašem čitatelju.

VINKULJA.HR: Možda samo neka poruka za kraj?

DORH: Pravda je spora, ali dostižna!

Svi u Hrvatskoj će se sa prvim dijelom apsolutno složiti, pravda je spora… Jako spora!

A da je dostižna?

Kako kada i kako za koga…

Uzdravlje!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Vinkulja.hr portala.