DORH-u predana kaznena prijava protiv 51 pripadnika JNA za ratni zločin u Vukovaru

Grad Vukovar i Centar dr. Ivana Šretera podnijeli su kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv 51 pripadnika bivše JNA zbog napada na Vukovar i počinjenih ratnih zločina u Vukovaru i okolnim mjestima, objavili su na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić

Podnesena kaznena prijava potkrijepljena je dokumentima, odnosi se na tzv. „operaciju Vukovar“ te bjelodano pokazuje tko je upravljao, osmislio i naredio sve što se događalo prije 32 godine. Prijava je podnesena protiv 51 osobe koja je sudjelovala u ratnom zločinu nad Vukovarom, a iz nje je vidljivo da je sve kontrolirala JNA kao i da je naoružavala sela gdje su bili nastanjeni pretežno Srbi 1990. i početkom 1991. godine.

– Nije normalno da jedan grad bude sravnjen s zemljom, da 2.717 žrtava bude samo u gradu Vukovaru, da 1.800 civila strada u granatiranjima i da za to nalogodavci ne odgovaraju – kazao je Penava i dodao da je riječ o političkoj odluci i da, ako se bude pitala aktualna hrvatska vlast, presuda protiv vrha JNA nikada neće ugledati svjetlo dana.

– Razlog tomu je jer tim strukturama još uvijek vladaju kontraobavještajne službe bivše države i još uvijek su ti dugovi i neizmireni računi toliko veliki da se to mora držati u ladici i da se s Vukovarom i drugim našim mjestima mora trgovati – dodao je Penava.

Ocijenio je apsurdnim da premijer Plenković nudi pravosudnu pomoć Ukrajini i podržava Izrael umjesto da fokus stavi na Hrvatsku i rješavanje odgovornosti za ratne zločine počinjene nad Vukovarom i hrvatskim narodom. Apsurdnim je ocijenio i to da postoji presuda Haaga za zločin na Ovčari, a nemamo hrvatsku presudu za zločin nad Vukovarom.

– Niti jedna institucija u Hrvatskoj nema popis žrtava iz Domovinskog rata te je Crkva bila primorana napraviti popis, a trebala ga je načiniti država. Isto je i s ovom kaznenom prijavom na kojoj su imena 51 osobe iz zapovjednog lanca bivše JNA – prisnažio je Josić i dodao da je paradoks jer trebamo biti zahvalni sudu u Haagu da je nekoga osudio za zločine na Ovčari i u Lovasu jer naše pravosuđe nije bilo sposobno ni podignuti optužnice za te zločine.