DP VINKOVCI: HDZ-ovci ne znaju da svinje liječe veterinari! Ili misle da smo svi mi stoka?

Priopćenjem na priopćenje! Ništa neočekivano. Nakon što se o današnjem prosvjedu poljoprivrednika oglasio ŽO HDZ-a VSŽ, optuživši Domovinski pokret i Suvereniste “da žele politički profitirati na grbači svinjogojaca”, stigao je odgovor Josipa Krpana, predsjednika vinkovačke podružnice Domovinskog pokreta:

Vezano uz priopćenje ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije povodom mirnog prosvjeda seljaka zbog afričke svinjske kuge treba prvo napomenuti da se HDZ-ovci nisu ni udostojili doći na prosvjed i saslušati što ima reći seljak, a usto i prozvali DP i povezali ih s nekakvim nadriliječnicima. Prvo, svinje liječe veterinari, a ne liječnici! Ili vi mislite da smo svi mi stoka? Ne znam tko vas liječi? Ono što je bitno je da vi niste odgovorili problemu kako treba to je suština. Citirat ćemo nešto što ozbiljno ugrožava vašu vjerodostojnost, a to je objava UPRAVE ZA VETERINARSTVO I SIGURNOST HRANE.

Citiram: „Nakon 11-godišnjeg razdoblja provedbe mjera sprječavanja unosa te ranog otkrivanja klasične svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koje su uslijedile nakon epidemija od 2006. do 2008. godine, na sjednici Stalnog Odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje Europske komisije održanoj 24.-25. rujna 2019. godine, usvojena je izmjena Provedbene Odluke Komisije 2013/764 kojom se četiri hrvatske županije brišu s popisa država članica pod ograničenjem u odnosu na klasičnu svinjsku kugu (tzv. mjere regionalizacije). Odluka stupa na snagu u narednom razdoblju, a najkasnije do kraja godine.“

Objasnite ako možete običnom seljaku. Mnogi za ovo nisu ni znali, ali poanta dolazi na kraju. Citiram: U budućem razdoblju pred nama je novi izazov – afrička svinjska kuga te je stoga iznimno važno da se svi pridržavaju propisanih preventivnih mjera kako bi se područje čitave Republike Hrvatske i dalje održalo slobodno od mjera ograničenja prometa svinja i mesa svinja.“

Radi se o 2019 godini. Imali ste pune četiri godine da se Hrvatska pripremi za ovako nešto. Tu je nešto jako čudno kako vi unaprijed znate koja bolest dolazi na vrata. Nismo znali da ste vidoviti.

Imate još nekoliko grešaka u radu, a jedna od tih je da se eutanazija vrši injekcijom, a ne klanjem upravo da bi se spriječilo širenje tjelesnih tekućina preko kojih se prenosi bolest.

Drugo, trebali ste prvo selo u kojoj se pojavila ASK izolirati i zatući sve svinje, jer o ASK se sve zna još od 20-tih godina 20-tog stoljeća, znači gotovo 100 godina. Tako da ne pišete gluposti, nitko nije glumio struku nego vi niste dozvolili da struka radi kako treba. Neke stvari samo treba pitati struku. Ima toga puno gdje ste sve pogriješili.

A prava namjera vam je da novcem zatučete tradicionalnu proizvodnju hrane. Gdje je krmača izašla, tu se više nije vratila. Samo pogledom na prvi citat i drugi citat vidi se slijed pokušaja zatiranja svinjogojstva na ovim prostorima da bi se pogodovalo uvoznim lobijima. I ono zadnje, a to je iseljavanje domicilnog stanovništva,. Možete odgovoriti; za koga?

Uzgred, vezano uz Kolonu sjećanja; Ivan Penava je gradonačelnik Vukovara i odgovoran je svojim braniteljima i nije vaše da se miješate u rad gradonačelnika Vukovara. Nemate vi monopol na branitelje. Ili možda Ćipe nije branitelj jer ne ide s Pupovcem pa kao takav po vama nije branitelj. Ostavite se ćorava posla gospodo.

Podrška našem Ivanu i Ćipetu!

Za DP Vinkovci Josip Krpan i članovi branitelji